Kanada, İHA üretimi için Türkiye’ye teknoloji ihracatı iznini iptal etti

Kanada, İHA üretimi için Türkiye’ye teknoloji ihracatı iznini iptal etti

Kanada, Türk SİHA'larının Karabağ’dan önce Libya'da da kullanıldığını ve bunun BM'nin ambargosunun ihlali olduğunu belirtmişti.

Kanada Dışişleri Bakanı Marc Garneau, Türkiye’de üretilen İHA (insansız hava aracı) ve SİHA’ların (silahlı insansız hava aracı) çatışmaların yaşandığı Karabağ’da kullanıldığının tespit edilmesi üzerine Türkiye'ye teknoloji ihracat izninin iptal edildiğini açıkladı.

Kanada, Ekim 2020’de askeri teknolojisinin çatışmaların yaşandığı Karabağ’da kullanılıp kullanılmadığı netleşinceye kadar, Türkiye’ye insansız hava aracı teknolojisi ihracatının bir kısmını dondurmuştu. 

İHA ve SİHA'ların Karabağ’da kullanıldığının saptandığını ve Türkiye'nin teknoloji ihracat izninin iptal edildiğini açıklayan Garneau, “Teknolojinin bu şekilde kullanımı Kanada’nın dış politikasıyla da, Türkiye’nin verdiği son kullanıcı taahhütleriyle de uyuşmamaktadır” dedi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye’nin Ottawa Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, “NATO müttefiklerimizin yapıcı olmayan, ikili ilişkilerimizin kötü etkilenmesine ve ittifak dayanışmasının zarar görmesine yol açacak adımlardan kaçınmalarını bekleriz” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hafta başında Garnau ile görüşmüş ve ihracat kısıtlamaları konusunda Kanada’nın tutumundan duyulan rahatsızlığı ileterek bu durumun gözden geçirilmesini istemişti.

Kanada, Türk SİHA'larının Libya'da da kullanıldığını ve bunun Birleşmiş Milletler'in ambargosunun ihlali olduğunu belirtmişti.

Kanada merkezli L3Harris Wescam şirketi, Türkiye’ye insansız hava araçlarında kullanılan görüntüleme ve hedef alma sistemlerini satıyordu.