Kana bulanan Bastille Günü Fransız Devrimi’nin fitilini ateşlemişti

Kana bulanan Bastille Günü Fransız Devrimi’nin fitilini ateşlemişti

227. yıl kutlamaları esnasında dün Fransa’nın Nice kentinde kana bulunan Bastille Günü Fransız Devrimi’nin fitilini ateşleyen tarihi bir olay olup, her yıl Fransa’da ulusal bayram olarak kutlanıyor.

227. yıl kutlamaları esnasında dün Fransa’nın Nice kentinde kana bulunan Bastille Günü Fransız Devrimi’nin fitilini ateşleyen tarihi bir olay olup, her yıl Fransa’da ulusal bayram olarak kutlanıyor.

Bastille Baskını, Fransa’da halkın monarşinin simgelerinden olan bir hapishaneye yapılan baskın ve sonrasında Fransız Devrimi ile zirveye çıkan mücadelenin tarihteki kritik duraklarındandır.

Paris'deki Orta Çağ kalesi ve hapishanesi olan Bastille, yalnızca bir hapishane değil monarşik otoriteyi temsil eden bir semboldü. Tarih 14 Temmuz 1789’u gösterdiğinde, 227 yıl önce, burjuva sınıfı, hakim aristokrat sınıfın baskısı altındaki halkı da yanına alarak Bastille Hapishanesi’ni bastı. Ellerinde tüfek, tırpan ve küreklerle binlerce Fransız Bastille’e yürüdü. Baskın sırasında hapishanede 7 düşünce suçlusu bulunmasına rağmen, Bastille Kalesi/Hapishanesi monarşiyi, Orta Çağ’ı ve krallığın mutlak otoritesini sembolize ettiği için kritik bir merkezdi.

Parisliler Bastille Hapishanesi'ne hücum etmiş, bu genel ayaklanmanın ardından 1791 yılında bir Kurucu Meclis toplanmış ve ‘İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi’ yayınlanmıştı. Ardından da ulusal egemenliğe dayanan bir Anayasa hazırlayarak monarşinin yetkilerini sınırlandırdı. Bu Anayasa, halk tarafından seçilecek bir parlamentonun yasama ve yürütme yetkilerini kralla paylaşmasını öngörmekteydi. Kanunları hazırlamak, bütçeyi tasdik etmek ve hükümetin icraatını kontrol etmek görevleri Meclise verildi. Ayrıca İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nin esasları uygulamaya konuldu.

İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'nin uygulamaya konulması ve bir halk meclisinin yürütme erkini ele alması, Fransa’da feodal kurumları yıktı. Zaten halkta soylulara karşı gelişen öfke, pek çok soylunun topraklarını bırakarak diğer Avrupa ülkelerine kaçmalarına yol açtı.

Fransa’daki tüm bu gelişmeler, tüm Avrupa açısından çok önemli sonuçlar doğuracak, sadece gelecek yılların değil, yüzyılların da içsel dinamiklerini kökten değiştirecekti.

Bundan tam 227 yıl önce dün gerçekleşmiş ve Fransız devriminin en önemli ve tarihsel olaylarından biri haline gelen Bastille baskını, Fransız Devrimi’ne ve feodalizmin yıkılmasına öncülük etti.

Fransızların her yıl ulusal bayram olarak kutladığı Bastille Günü, dün Fransa’nın Nice kentinde yapılan katliamla kana bulandı.

14 Temmuz Fransa Ulusal Günü (Bastille Günü) için sokaklarda olan binlerce insanın arasına dalan bir kamyon, 80 kişinin ölümüne, 18’i ağır yaralı, 100’ü aşkın kişinin de yaralanmasına neden oldu. Saldırının ardından kamyon şoförü vurularak öldürüldü. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.