Kamuoyu araştırmasında Erdoğan’a soğuk duş!

Kamuoyu araştırmasında Erdoğan’a soğuk duş!

Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından Mart ayında yapılan kamuoyu araştırması halkın gündemi, güncel gelişmelere tepkileri ve siyasi tercihleri açısından çok çarpıcı veriler ortaya koydu. Ankette İstanbul Sözleşmesinden, ekonomideki duruma, oy tercihlerine kadar iktidar için soğuk duş anlamına gelecek sonuçlar ortaya çıktı.

Her ay seçmenlerin nabzını ölçen Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi adlı kamuoyu araştırma şirketi Mart 2021 verilerini paylaştı. CATI yöntemi uygulanarak 26 istatistiki bölgeye bağlı 27 ilde 3 bin 140 görüşme yapılarak tamamlanan ankette hata payının yüzde 1.75 olduğu belirtildi. 

KENDİ SEÇMENİNİ DAHİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMEYE İKNA EDEMEDİ

Araştırmaya göre, iktidarın Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını doğru bulanların oranı yüzde 27,2’ler seviyesinde ölçüldü. Kararı yanlış bulanların oranı yüzde 46,1 olurken “Fikrim yok” diyenlerin oranı yüzde 25,9 oldu. 

EKONOMİ KRİZDE, SORUMLUSU ERDOĞAN

Türkiye’nin en önemli sorunu olarak ekonomi temelli sıkıntıların görüldüğü (yüzde 50); bunu salgınla ilgili sıkıntıların izlediği (yüzde 39,4) anlaşıldı. Ekonomik durumu geçen yıla göre daha kötü olanların oranı yüzde 74,5 olarak ölçülürken, bir yıl içinde durum daha kötüye gidecek diyenlerin oranı ise yüzde 50,2.

Şirketin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından son 20 ayda 4 merkez bankası başkanı ve 2 ekonomi bakanı ataması yapıldı. Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu düşündüğünüzde, bu durumun sorumlusu aşağıdakilerden hangisidir?” şeklindeki sorusuna verilen yanıtlar oldukça dikkat çekici. İktidar ve yandaşlarının propaganda ettiği “Dış güçlerin ekonomik saldırıları” şeklindeki açıklamanın ancak yüzde 20,1 için geçerli olduğu görülen araştırmada, halkın büyük bölümü (yüzde 46,3) AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Türkiye ekonomisinin mevcut durumunun sorumlusu olarak görüyor.  

 

‘AŞI BAŞARISIZ’ DİYENLERİN ORANI PATLADI

Türkiye’nin aşı programıyla ilgili hükümeti başarılı bulanların oranı bir ayda yüzde 10 azalarak yüzde 43,8’e geriledi.  

 

CUMHUR İTTİFAKININ OYLARI GERİLİYOR

Bu pazar olası bir seçimdeki tercihlerin ölçüldüğü soruya göre, kararsızlar (yüzde 15) dağıtılmadan Cumhur İttifakı partilerinden AKP yüzde 28,1, MHP ise yüzde 6,3 oy alabiliyor. Bu oranlar, aynı şirketin geçen ayki çalışmasında yüzde 29,8 ve 6,7 olarak ölçülmüştü. Buna göre bu partilerin toplam oyu bir ayda yüzde 2 civarında düşüş eğiliminde. 

Aynı soruda Millet İttifakı partilerinden CHP’nin yüzde 16,9, MHP’nin ise ve İyi Parti’nin ise 9,2 oy oranına sahip. Bu oranlar, aynı şirketin geçen ayki çalışmasında yüzde 18,6 ve 7,8 olarak ölçülmüştü. Buna göre CHP bir ayda yüzde 1,7 oy kaybederken İyi Parti ise 1,4 oranında artış göstermiş. 

HDP’nin geçen ay yüzde 7,2 olarak ölçülürken Mart ayında bu oran yüzde 7,6’ya yükseldi.

İttifaka göre tercihlerin ölçüldüğü soruda ise kararsızların oranının düştüğü (yüzde 8) ve Cumhur İttifakı’nın yüzde 39,6’lık oy oranına sahip olduğu, Millet İttifakı’nın ise yüzde 32’ye ulaştığı görüldü. İttifak dışı bir partiye oy vereceğini belirtenlerin oranı ise yüzde 13 olarak ölçüldü. 

ERDOĞAN, İMAMOĞLU İLE BAŞA BAŞ, YAVAŞ'IN GERİSİNDE

Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili araştırmada ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Erdoğan’ın başa baş yarıştığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ise Erdoğan ile farkı açtığı görüldü. 

“Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” şeklindeki soruya ankete katılanların yüzde 38’i “Kesinlikle oy veririm” diye yanıt verirken, “Asla oy vermem” diyenlerin oranı yüzde 47. 

Farklı adaylarla Erdoğan’ın yarışması halinde verilen oylar ise şu şekilde: