Kamplarda Mülteci Kadınlar Bir Paket Süt Karşılığı Fuhuşa Zorlanıyor

Kamplarda Mülteci Kadınlar Bir Paket Süt Karşılığı Fuhuşa Zorlanıyor

Sınırdaki kampta kalan mülteci kadınların, erkek kamp çalışanları tarafından kimi zaman bir paket süt karşılığında fuhuşa zorlandıkları iddia edildi. İddiaya ilişkin ortaya çıkan görüntünün de skandalı doğrular nitelikte olduğu kaydedildi.

Suriye'de yaşanan savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan mültecilerin bir bölümü, yerleştirildikleri kamplarda zorluklar içerisinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 19 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla Türkiye’deki kayıtlı Suriyeli mülteci sayısı 3 milyon 541 bin 572 kişi. Suriyeli mültecilerin barındırıldığı kamplardan biri olan Urfa Ceylanpınar'da bulunan Telhamut Çadır Kenti ile ilgili ise skandal bir iddia gündeme geldi.

‘FUHUŞA ZORLANIYORLAR’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Ceylanpınar Kaymakamlığı'na bağlı söz konusu çadır kentte kalan mülteci kadınlar yoksun kaldıkları zaruri ihtiyaçları karşılığında fuhuşa mecbur bırakılıyor. Mülteci kadınları fuhuşa zorlayanlar ise, kamp çalışanları. Kimi kamp çalışanlarının bir kaç parça eşya, çocukları için bir paket süt veya mama karşılığında mülteci kadınları kendileriyle cinsel ilişkiye zorladıkları öne sürüldü.  

Bu kamplarda devlet koruması altında olmalarına rağmen, mülteci kadınların mağduriyetlerini kullanarak fuhuşa zorlayan kamp çalışanları olduğuna dair ulaşılan bilgileri doğrulayan bir görüntü kaydının da olduğu haberde belirtildi.

GÖRÜNTÜ VAR

Telhamut Çadır Kenti'nde kaydedildiği belirtilen güvenlik kamerası görüntüsünde, sıcakta bozulma riski olan süt, yoğurt ve çocuk maması gibi ürünlerin muhafaza edildiği bir konteynerin içinden önce beyaz gömlekli, siyah pantolonlu 1.75 boylarında bir erkeğin dışarıyı kolaçan ederek çıktığı görülüyor. Çadır kentlerde bu konteynerlere yetkili kişiler dışında kimse giriş çıkış yapamıyor. Üstelik sürekli kilitli tutulan konteynerlerin anahtarları da sadece bu görevli kişilerde bulunuyor. İsminin H.D. olduğu iddia edilen bu kamp çalışanın, konteynerden çıktıktan sonra hemen yanındaki çadırın kapısını açıp, içinde kimsenin olup olmadığını kontrol ettiği görülüyor. Daha sonra hızla tekrar konteynere geri dönen şahsın, kapıyı açıp içeride olan birine seslendiği anlaşılıyor. Tam o esnada ise, siyah giyimli bir kadın alelacele konteynerden çıkıp, koşar adım çadıra doğru yöneliyor.  Kamp görevlisi H.D. de, kadın çıktıktan sonra konteynerin kapısını kilitleyip, yine kadının koştuğu çadıra girdiği görülüyor. Görüntü burada son buluyor.  

SKANDALIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ!

Söz konusu bu görüntü, bir internet kullanıcısı tarafından 14 Ekim 2107 tarihinde Youtube’a da yüklendi. Görüntünün yayınlanması sonrasında çadır kent yönetimi tarafından skandalın üstünün kapatıldığı, kamp çalışanı H.D.’nin ise halen görevinde olduğu öğrenildi.  

Konu ile ilgili MA’nın aradığı Telhamut Çadır Kenti Müdürü, bu görüntüden haberdar olmadığını, söz konusu şahsın hala çalışıp çalışmadığı bilgisini ise paylaşma yetkisinin olmadığını savundu. Kamp Müdürü, görüntünün internete yüklendiği tarihte Telhamut Çadır Kenti'nde görevli olmadığını bildirdiği kaydedildi.