Kalbinde Uzay Boşluğu Olan Kız

Kalbinde Uzay Boşluğu Olan Kız

Peki bir çocuk neden içindeki boşluğu böyle sonsuzlukla ifade etmeyi seçer?

Burcu Adıgüzel

Sonlanan bir dostluk, son günü olan bir iş, biten bir aşk, kaybolan yıllar ve artık eski yerinde olmayan her şey… Hayatımızdan çıkanlar büyük bir boşluk yaratabilir ve o boşluğu doldurmak için türlü seçenekler edinebilir, yine de hemen geçip gitmesi mümkün olmayabilir; adına acı, adına yara, adına özlem diyebiliriz. Hissedilen o boşluğu ancak bir çocuk kitabı böyle güzel ifade edebilir: Kalbinde uzay boşluğu olmak.

Peki bir çocuk neden boşluğunu böyle sonsuzlukla ifade etmeyi seçer? Çünkü Mabel, yıldızlar ve uzay hakkında çok şey biliyordur. Örneğin, annesinin yeni sevgilisi Galaktik Gavin’ın gece gökyüzünde görülen en parlak yıldız olan Sirius gibi parlayan gözleri vardır. Bazen ablası Korkunç Topaz için en uygun yer bir kara deliktir fakat bir sorun hasıl olur ve evi terk eden babasının boşluğunu nasıl dolduracağını bilemez. Bu boşluğun büyümesi yetmezmiş gibi bir de endişe valizi vardır. Karakterimiz Mabel, bütün endişelerini bu valize koyar ve içerisinde her zaman yeni bir endişeye yer açacak da olsa valiz patlayacak kadar taşar.

Evden giden bir baba, yeniden aşık olan bir anne, yepyeni bir hayat kurmaya çalışan bir aile, endişeleri olan bir çocuk. Böyle bakınca olumsuz ve iç karartıcı pek çok şey söylemek mümkünken bakış açısını bir miktar değiştirince aynı durum için iç açıcı şeyler söylemek de mümkün. Mabel ve ablasının yeni hayatları ile ilgili keşfettikleri ve içerisine girdikleri maceralar bize durumun o kadar da kötü olmadığını gösteriyor.

Hayatımızdaki değişiklikler, olup bitenler, bir sürü yenilik bazen cidden kalbimizdeki boşluğu büyütüp her birimize bir endişe valizi yaptırsa da kendimize, değişimin her zaman o kadar da korkutucu bir şey olmadığını söylemekte fayda var. Bazen "rutin" dediğimiz şey bir atalet, "düzen" diye sürdürdüklerimiz bir korkaklık olabilir.

Kitap, Lara Williamson’un kendine özgü ve merak uyandırıcı diliyle bize sevginin gücünün istemediğimiz değişiklikleri bile aşabileceğini ve değişimin korkutucu olmadığını anlatıyor.

Künye: Kalbinde Uzay Boşluğu Olan Kız, Lara Williamson, Çev. Sevinç Seyla Tezcan, Pegasus, 2021, 312 Sayfa.

 

 

DAHA FAZLA