'Kahkaha ve Gözyaşları' : Duygularımızın arasında kendimizi bulurken...

'Kahkaha ve Gözyaşları' : Duygularımızın arasında kendimizi bulurken...

Çocuklar için duyguları fark etmek, tanımak ve anlamlandırmak oldukça karışık ve zaman zaman onları ifade etmek bir hayli zor. Mutlu bir anın gözyaşları ya da ciddi bir anda tutamadığımız kahkahalarımız ise hayatımızın bir parçası. Duygularımız, gözyaşları ve kahkahalarımız üzerine...

Umut Dağlar

Duygular ve ifade etme biçimleri, çocuk kitaplarında karşımıza en sık çıkan başlıklar. Bir yandan hayatımızın her yerindeler bir yandan da çocuklarla tüm bu süreçlerden geçmek oldukça zorlayıcı. Çocuklar ifade etmese de hisseder ve yaşarlar veya duygularını ifade ediş biçimleri biz yetişkinlerden oldukça farklı olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki çocukların duygu dünyası -özellikle erken çocukluk döneminde- oldukça karmaşık ve elbette bir o kadar farklıdır. 

"Kahkaha ve Gözyaşları", “Çıtır Çıtır Felsefe” serisinin çıkan son kitabı. Bu seri, hayatımızdaki birçok kavramı ele alırken çocuklara birçok soru soruyor, onların duygularını sorgulatıyor ve onları oldukça eğlendiriyor. Tüm bunların yanında çocukları, önlerinde uzayıp giden yaşama hazırlayarak onların kendilerini tanımalarını ve duygularını fark etmelerini sağlıyor.

"Kahkaha ve Gözyaşları"; duygularımızın oluşum aşamalarını, zihinsel olarak işlenme süreçlerini, bedensel olarak yansımalarını ve bazen de kendimizi hiç olmadık anlarda kahkaha atarken neden durduramayışımızı anlatıyor. Sebepsiz dolan gözlerimizi, bilge kahkahaları, ağlama cesaretinin ne denli önemli olduğunu da...

Zaman geçtikçe duygularımızı yaşamayı ve yansıtmayı kontrol altına alabiliyoruz. Fakat bazen de kontrol altına alalım derken birçok sebepten dolayı bastırabiliyoruz ama "Ne mutlu!" diyor bize kitabımız. Ne mutlu ki zaman zaman gözlerimizde yaşlar varken kahkahalar atabiliyoruz ve buna engel olamıyoruz. Ne mutlu ki duygularımızı yaşamayı bedensel olarak engelleyemiyoruz. Ne mutlu ki hayatlarımızın içinde kahkahalar ve gözyaşları birlikte, yan yana yürüyor.

Çocuklarımız "Kahkaha ve Gözyaşları"nı okurken kendilerini sorgulayacak, duygularını fark edecek, belki şaşıracak ve bir o kadar da eğlenecekler.

"Kahkaha ve Gözyaşları"; duygularından, gözyaşlarından ve kahkahalarından vazgeçmeyen çocuklarımız için...

 

KÜNYE: Kahkaha ve Gözyaşları, Brigitte Labbé- Michel Puech, Resimleyen: Jacques Azam, Çev: Azade Aslan, Günışığı Kitaplığı, 2020, 38 Sayfa.

DAHA FAZLA