Kağıt toplayıcıları depo baskınlarını protesto etti: 'Mecbur olmasa kim bu koşullarda çalışır?'

Kağıt toplayıcıları depo baskınlarını protesto etti: 'Mecbur olmasa kim bu koşullarda çalışır?'

İstanbul Valiliği'nin atık toplama depolarına düzenlediği baskını protesto eden kağıt toplayıcıları, ¨Bir düşünün, önünden geçerken burnunuzu kapattığınız çöplerin içinde mecbur olmasa kim, en önemli şeyini sağlığını bile tehlikeye atarak, sigortasız, güvencesiz, yarı aç yarı tok çalışır?¨ diye sordu.

İstanbul’daki kağıt toplayıcıları, Ümraniye ve Bakırköy’de atık toplama depolarına yapılan gece baskınlarına karşı eylem yaptı. Yüzlerce kağıt toplayıcısının katıldığı eylemde, “Çalıp çırpmadan, kimseye avuç açamadan onurumuzla yaşamak için bulabildiğimiz tek iş olan bu işi yapıyoruz” denildi.

İstanbul Valiliği, geçen hafta iki ilçede 100’e yakın atık toplama deposuna baskın düzenledi. Baskınlarda, 240 kağıt toplayıcısına cezai işlem uygulandı. Baskınlara ve kesilen cezalara İstanbul’daki kağıt toplayıcıları tepki gösterdi. Seslerini duyurmak isteyen yüzlerce kağıt toplayıcısı, Ümraniye’deki bir kağıt toplama deposunda bir araya geldi. Ellerinde ¨Çekçekçiler sürdürülebilir yaşamın temel taşıdır”, “Yoksullarla değil yoksullukla savaşın, ekmeğimiz ve onurumuzdan vazgeçmiyoruz” gibi dövizler olan kağıt toplayıcıları, İstanbul Valiliği’ne seslendi.

ANKA'dan Eda Sönmez'in haberine göre kağıt toplayıcıları, Ümraniye ve Bakırköy’de 100’e yakın atık toplama deposuna yapılan gece yarısı baskınlarıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “On binlerce insanı mağdur eden uygulamalar yetmezmiş gibi, kâğıt toplayıcılar bir de mesnetsiz iddialarla kamuoyuna potansiyel suçlu gibi yansıtılmaktadır” denildi. 

'BELEDİYE ARAÇLARI ÇEKÇEKÇİLER SAYESİNDE ÇÖPLERİ TEK SEFERDE KALDIRABİLİYOR'

Grup adına açıklama yapan Mahmut Aytar, kağıt toplayıcılarının çevreye kirlilik oluşturmadığını, aksine temizlediğini belirterek, “Biz çekçekçilerin çalışmadığı dönemlerde çöplerin nasıl dolup taştığını hatırlamanızı istiyoruz. Çekçekçiler sayesinde belediye çöp araçları günde 2-3 defa dolaşmak yerine tek seferde çöpler kaldırabiliyor. Bu bizlerin sağladığı bir kamu yararı değil midir? Mahallelerde toplamış olduğumuz pet, plastik gibi malzemelerin çevreye olumsuz etkisi yoktur. Bu malzemelerin toplanılıp işlenmesi tersine çevre kirliliğini azaltmaktadır” dedi. 

'MECBUR OLMASA KİM BU KOŞULLARDA ÇALIŞIR?'

Aytar, "Valiliğin iddia ettiği gibi bizim kazancımız haksız kazanç değil, alın teridir. Bizim ekmeğimizin hamuru, alın terimizle yoğrulmuştur. Bir düşünün, önünden geçerken burnunuzu kapattığınız çöplerin içinde mecbur olmasa kim, en önemli şeyini sağlığını bile tehlikeye atarak, sigortasız, güvencesiz, yarı aç yarı tok çalışır? Valilik, uygulamanın nedenlerinden birinin de huzur ve güvenliğin sağlanması olduğunu söyleyerek huzur ve güvenliği bozduğumuza dair hangi delilleri öne sürüyor? Üstümüzün, başımızın, elimizin kirine bakarak mı böyle önyargılı bir önermede bulunuyorsunuz? Şunu bilesiniz ki bizim kirli olan ellerimizdir, yüreğimiz ise herkesten daha temizdir. Bizim yoksulluğumuz cebimizdedir; gönlümüz, göçmeni, Romanı, Kürdü, Türkü’yle bir ekmeği bölüşecek kadar zengindir."

'NE EKMEĞİMİZDEN NE DE ONURUMUZDAN VAZGEÇERİZ'

“Geri dönüşüm işçileri olarak ama her şeyden önce insan ve yurttaş olarak, sorunlarımızın çözümü için görüşmek üzere İstanbul Valiliği ve belediyelerden randevu talep ediyoruz” diyen Aytar, "Bizim insan olduğumuzu kabul ediyorsanız sesimize kulak verin. Ama bizi insan yerine koymaz ve bu çağrımıza kulak vermezseniz siz hakkımızda ne düşünürseniz düşünün biz insanız. İnsan olduğumuz için de ne ekmeğimizden ne de onurumuzdan vazgeçeceğiz" dedi.