Kafe ve bar emekçileri virüsün belirsizliği altında: Kitlesel işsizlik tehdidi

Kafe ve bar emekçileri virüsün belirsizliği altında: Kitlesel işsizlik tehdidi

İçişleri Bakanlığının Valiliklere gönderdiği koronavirüs salgını nedeniyle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin faaliyetlerinin bir süreliğine durdurulacağı bildirilmişti. Bakanlığın kararıyla birlikte Kafe ve bar emekçileri virüsün belirsizliği altına girdi.

Mehmet Fırat Özgür - @zgr_frt

Türkiye’de koronavirüs vakalarının artmasıyla birlikte tedbir genelgeleri de yayınlanmaya devam ediyor. Son olarak İçişleri Bakanlığının Valiliklere gönderdiği genelgede, koronavirüs salgını nedeniyle pavyon, diskotek, bar, gece kulüplerinin geçici süreliğine faaliyetleri durdurulacağı bildirildi.

Eğlence mekanlarının kapatılması ve kapalı kalma süresinin belirsizliği, kafe ve bar emekçilerinde endişeye yol açıyor. Yalnızca Kadıköy'de 5 bine yakın nüfusa sahip kafe ve bar çalışanları arasında çok sayıda göçmen de bulunuyor. Çalışanlar virüs nedeniyle yaşadıkları belirsizliklerin yanı sıra işten çıkarılmayla da karşı karşıya kalabilir.

‘BÜYÜK BİR MAĞDURİYETE YOL AÇACAK’

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kadıköy Esnaf Dayanışma Derneği Yöneticisi Serdar Bal, durumun herkes için olduğu gibi mekan işletmecileri ve çalışanlar için de belirsiz olduğunu dile getirirken, süresiz kapatılma kararının işten çıkarmalarda etkili olacağını belirtti. Bal, Kadıköy esnafının bu tür durumlarda daha bilinçli olduğu söyleyerek, “Kapatma kararını doğru bulan çok fazla işletme sahibi var. Salgının yayılmaması için bunun gerekli olduğunu düşünüyorlar. Bakanlığın aldığı karardan önce kapatan mekanlar da oldu. İşsizlik büyük bir mağduriyete yol açacak. Ancak şu an Kadıköy esnafının gündeminde işsizlikten çok salgının yayılmamasının olduğunu düşünüyorum" dedi.