Kadınların 'İstanbul Sözleşmesi' eylemine polis saldırısı!

Kadınların 'İstanbul Sözleşmesi' eylemine polis saldırısı!

Abluka altında toplanan kadınlara polis gazla saldırdı. Saldırıya maruz kalan kadınlar Eğitim Sen şube binasına sığındı.

Nüket Gelegen/Ankara

Ankara’da, Danıştayın ‘İstanbul Sözleşmesi’ kararını protesto etmek isteyen kadınlara polis saldırdı. Kadınlar, engelleme girişimlerine rağmen açıklamalarını Eğitim Sen şube binasında yaptı. Açıklamada, “Katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

Danıştay 10. Dairesi, 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali talebi ile açılan davalarda ilk kararı dün açıkladı. Danıştay Tetkik Hakimi ile Danıştay Savcılarının aksi görüşlerinin ve mahkeme heyetinden iki üyenin kararın açıkça hukuka aykırı olduğunu ifade eden karşı oylarına rağmen, iptal talebinin reddine karar verildi.

Bugün, kararı protesto etmek isteyen Ankara Kadın Platformu üyeleri Sakarya Caddesi’nde toplandı.

Abluka altında toplanan kadınlara polis gazla saldırdı. Saldırıya maruz kalan kadınlar Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) şube binasına sığındı.

Bina önünde yapılmak istenen basın açıklaması da “izin alınmadığı” gerekçesi ile polis tarafından engellendi.

‘MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Bunun üzerine açıklama bina içinde yapıldı. Açıklamada “Buradan kadınların hayatını, eşitlik ve özgürlük mücadelesini yok sayan bu iktidara ve onun yargısına sesleniyoruz; bu hukuksuz kararı tanımıyoruz. Bin bir emekle inşa ederek elde ettiğimiz kazanımlarımızı hukuksuzca gasbetmenize izin vermeyeceğiz. Faillerden ve onları koruyan erkek devletten de hesap sormaya devam edeceğiz. Bizleri yoksullukla, şiddetle tacizle cezalandırmaya, haklarımızdan vazgeçmemize zorlamanıza kabul etmiyoruz. Bizlerin yaşamları sizlerin korunaklı adliye salonlarınızdan, saraylarınızdan verdiğiniz kararlara bağlı olmayacak. “Katillerini ödüllendirdiğiniz her bir kadının isyanıyla mücadelemizden, ısrarımızdan, inadımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” denildi.

DAHA FAZLA