Kadınlardan oğlu tarafından öldürülen Ayten Ç. için eylem

Kadınlardan oğlu tarafından öldürülen Ayten Ç. için eylem

Oğlu tarafından vurulan Ayten Ç. için kadınlar Aliağa’da bir araya gelerek açıklama yaptı. Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'nden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği" dedi.

Aliağa'da basın toplantısı düzenleyen kadınlar, oğlu tarafından vurulan ve yaşam mücadelesini sürdüren Ayten Ç. için açıklama yaptı.  Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi'nden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği. Biz kadınlar son nefesimize kadar haykıracağız: İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. 
Ayten’in vurulduğu noktada bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı okuyan Eren Saran, “Dün burada Aliağa’nın göbeğinde bir kadın, kendi oğlu tarafından öldürülmek istendi. Dün burada seneler evvel boşanan ve yaşamını kurtarmak için yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan bir kadın, öz oğlunun eline tutuşturulan silahla öldürülmek istendi. O silah, adına namus, töre dedikleri gerici zihniyetin silahı oldu ve hem Ayten’in hem sevdiği adamın hem de ona yardım etmek isteyen esnaf komşusu Hasan’ı hedef aldı” sözleriyle giriş yaptı.  

Behçet ve Hasan’ın yaşamını yitirdiğini Ayten’in ise hala yaşam mücadelesi verdiğini belirten Saran, “Gencecik bir kadın, güpegündüz herkesin gözleri önünde öldürülmek istendi. Onu öldürmek üzere Ödemiş’ten buraya kadar gelen karanlık, önce bıçakladı, ardından yardım çığlıklarına rağmen üzerine kurşun yağdırdı. Bir çocuğu annesini öldürmek üzere yetiştiren bu erkek egemen sistemin, kadının yaşamını hiçe sayan, kadını kendi namusu gibi gören, boşanma hakkını elinden alan bu anlayışın yok olması için Türkiye’de kadınlar haykırıyor” dedi. 

ÖLDÜRÜLMEK İSTEMİYORUZ 

Evrensel'de yer alan habere göre her gün bir kadının öldürüldüğünü fakat ne yargının ne yerel yönetimleri ne de iktidarın, kadınların seslerini duymadığını söyleyen Saran, “İstanbul Sözleşmesi hükümleri uygulansaydı bu kadar kadın katledilmezdi. Bizler İstanbul Sözleşmesi yaşatır dedikçe üç maymunu oynadınız. Öldürülen bütün kadınların kanları elinizdedir. İstanbul Sözleşmesinden imza çeken elleriniz çekti dün Ayten’e tetiği. O tetiği çeken binlercesi ancak azmettiriciler sizlersiniz, İstanbul Sözleşmesini yok sayanlardır. Biz kadınlar son nefesimize kadar haykıracağız İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi. 

Kadın cinayetlerinin arttığını ve kadınların bu ülkede eşit ve özgür yaşayacağı güne kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Saran, “Kadınlar bu ülkede korunamıyor. Katiller göstermelik cezalarla ödüllendiriliyor. Kadınlara karşı türlü ayrımcılığı destekleyen zihniyet tarafından öldürülüyorlar. Hayatın her alanında, evde, işte, sokakta mücadele eden biz kadınlar, sadece kendi hayatlarımız için değil şiddet gören, ezilen, sömürülen, tacize uğrayan, öldürülen her bir kadın için mücadelemizi her platformda sürdüreceğiz. Kadınlar bu ülkede eşit ve özgür yaşayacağı güne kadar” ifadeleriyle açıklamasını tamamladı.

DAHA FAZLA