Kadınlar, yazarlar Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo'yu ifşa etti

Kadınlar, yazarlar Hasan Ali Toptaş ve Bora Abdo'yu ifşa etti

Bir Twitter kullanıcısının yazar Hasan Ali Toptaş tarafından cinsel tacize maruz kaldığına ilişkin yaptığı paylaşımın ardından yaklaşık 20 kadın Toptaş'ı ve yazar Bora Abdo'yu ifşa etti.

Yazar Pelin Buzluk ve çok sayıda kadın, yazar Hasan Ali Toptaş tarafından cinsel tacize maruz kaldıklarını açıkladı. Bir 'özür' açıklaması yapan Toptaş, "Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum" dedi ancak bu açıklama da Toptaş'a yönelik tepkiyi dindirmedi.

Hasan Ali Toptaş'ın, Doğan Hızlan'a konuk olduğu programda çevirmenlerle ilgili yaptığı, "Çeviri bir kitap okurken önce çevirmenin doğum tarihine bakıyorum" şeklindeki açıklamalar sosyal medyada tartışmaya neden oldu. Bu tartışmaların devamında "@LeylaSalinger" isimli bir Twitter kullanıcısı Hasan Ali Toptaş hakkında cinsel taciz iddiasında bulundu.

Twitter'da Toptaş’ın bir videosunu paylaşan @LeylaSalinger hesabında, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı. Gerçekten büyük bir hayal kırıklığıdır kendisi" mesajı paylaşıldı.

YAZAR PELİN BUZLUK DA İFŞA ETTİ

Bu tweet’in altında 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’ın kendisine cinsel tacizde bulunduğuna dair iddiaları paylaştı. Bu isimlerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı. Buzluk, "Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildim. Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım. Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşan oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz" diyerek yaşadığı cinsel tacize dikkat çekti.

TOHUMCU: HASAN ALİ TOPTAŞ DA YALNIZ DEĞİL, BORA ABDO VAR

Buzluk'un bu paylaşımına destek olan yazar Aslı Tohumcu ise yaşadığı cinsel tacizi kamuoyuyla paylaşarak dayanışma çağrısında bulundu. Tohumcu, yazar Bora Abdo'nun taciziyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hasan Ali Toptaş da yalnız değil tabii. Bora Abdo var. Beni arkadaşımdan ayırıp taksime atlamasıyla gelişen bir olay. Ben de büyüdüm, kadınlarla sarmalandım iyice. Konuşabiliyorum. Herkes konuşsun. Bizim korkacak bir şeyimiz yok!" diye yazdı. 

HASAN ALİ TOPTAŞ 'ÖZÜR' DİLEDİ

Resmi Twitter hesabından bir 'özür' mesajı yayınlayan Hasan Ali Toptaş “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.

Ancak Toptaş'ın bu açıklaması da kadınlardan çok sayıda tepki aldı. Tepkilerde hem özür metni eleştirildi hem de "konunun bir özürle geçiştirilemeyeceği" belirtildi.

BORA ABDO'NUN ASLI TOHUMCU'YA ATTIĞI E-POSTA ORTAYA ÇIKTI

İfşa edilen yazar Bora Abdo'nun, 15 Kasım 2014 tarihinde Aslı Tohumcu'ya attığı bir e-posta ortaya çıktı. E-postada şu ifadeler yer aldı:

''Merhaba her şeyden önce çok üzgünüm ve çok çok özür dilerim. İki gündür hatırlamaya çalışıyorum, ilaç tedavisi görüyorum aslında ve alkol almamam lazımdı, çok da bu anlamda içen biri değilim ama en olmadık zamanlarda ipin ucunu kaçıracağım tuttu. Çok özür dilerim gerçekten, nasıl bağışlatırım kendimi bilmiyorum. Umarım çok üzmemişimdir. Çok yük oldum sanırım. Çok özür dilerim.''

DAHA FAZLA