Kadınlar ve kız çocukları internete yüzde 17 daha az erişiyor

Kadınlar ve kız çocukları internete yüzde 17 daha az erişiyor

BM Dünya Kız Çocukları Günü’nde açıkladı; kız çocukları ve kadınlar internet verilerine erkek ve erkek çocuklarına göre yüzde 17 daha az erişiyor.

2012'de Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanmaya başlandı. Eğitim hakkı, beslenme, yasal haklar, kadına yönelik şiddet ve zorla evlilik konuları da Dünya Kız Çocukları Günü kapsamında gündeme taşınıyor.

Bu yılın temasında "Dijital Çağda Kız Çocuklarının Liderliği" başlığı dikkat çekiyor.

Bianet'in haberine göre; BM verilerine göre erkekler ve erkek çocuklar internete, kadınlar ve kız çocuklarına göre yüzde 17 daha fazla erişim sağlıyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres bu güne özel yayınladığı mesajında şöyle dedi:

‘SADECE YÜZDE 15'İ KIZ ÇOCUKLARI’

"Dünyadaki kız çocuklarının gücü, sağlığı ve güçlendirilmesi, yılın her günü çaba harcanması gereken bir meseledir. Dünya Kız Çocukları Günü ise söz konusu küresel sorumluluğumuzu vurgulamak için bir fırsattır."

Guterres, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, günümüzde kız çocuklarının dijital bir kuşağın parçası olduğunu, tüm kız çocuklarının yanında yer almak, onların dijital dönüşüm güçlerini artırmak ve dijital alanda karşı karşıya kaldıkları zorlukları aşmalarını sağlamak herkesin sorumluluğu olduğunu söyledi.

"Kız çocuklarının dijital eşitliğini sağlamamız için karşımızda aşmamız gereken dik bir yol var. Coğrafyaları ve nesilleri kapsayan internet kullanımındaki devasa uçurum, 2013 yılında yüzde 11 iken altı yıl sonra yüzde 17'ye yükseldi" diyen Guterres, ülkelerin üçte ikisinden fazlasında, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi STEM konularındaki mezunların sadece yüzde 15'ini kız çocuklarının oluşturduğunu söyledi.

Kız çocuklarının bu alanlarda eşit yetenekleri ve muazzam potansiyeli olduğunu, bu alanda desteklenmelerinin tüm toplum için yarar sağladığını sözlerine ekledi.

Guterres şöyle devam etti:

"Dijital cinsiyet uçurumunu kapatmaya yönelik yatırımlar, herkese büyük getiri sağlıyor. Birleşmiş Milletler, kim olursa olsun ve koşulları ne olursa olsun bu kuşağın potansiyelini gerçekleştirebilmesi için kız çocuklarıyla çalışmaya kararlı."

Genel Sekreter, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Teknoloji ve İnovasyon Eylem Koalisyonunun, hükümetleri, sivil toplumu, özel sektörü ve genç liderleri kız çocuklarının dijital unsurlara erişimini, bu alandaki becerilerini ve yaratıcılıklarını artırmalarını desteklemeye yönelik ortak girişimleri ve yatırımları ele almak üzere bir araya getirilen yeni bir platform olduğunu belirtti.

‘KIZLAR LİDERDİR’

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise yayınladığı mesajda şu noktalara dikkati çekti:

"Kızlar liderdir. Kızlar değişim, yaratır. Kızlar dünyanın iyileşmesine ve gelişmesine öncülük eder. Kızlar, cinsiyet eşitliği için gereken dönüşümsel değişimin kaynağıdır ve teknoloji onların çalışmalarını, aktif katılımını ve liderliklerini desteklemek için çok önemli bir araçtır.

"Bugün ve her gün, kız çocuklarının internet ve dijital ortama eşit erişimi ve teknolojiyi güvenli ve anlamlı kullanma, yönetme ve tasarlama fırsatlarını hızlandırmak için daha fazla yatırıma ihtiyaç vardır."