Kadınlar ülkenin dört bir yanında 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' demek için bir araya geliyor

Kadınlar ülkenin dört bir yanında 'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' demek için bir araya geliyor

Türkiye’nin, Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasının ardından kadınlar bugün ülkenin dört bir yanında ''İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz'' demek için bir araya gelecek.

İleri Haber

Türkiye, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlanan kararnameyle iktidar ve gerici çevreler tarafından hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Kadınların ''vazgeçmiyoruz'' dediği, kadınlar için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararı büyük tepki toplarken, tek ses olan kadınlar ülkenin dört bir yanında eylem çağrısında bulundu.

İSTANBUL

Binlerce kadın, Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde buluşmaya başladı.

Polis, Kadıköy Beşiktaş İskelesi'nde yapılacak eylem öncesi bölgeyi abluka altına aldı.

Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganları attı.

Fotoğraf: Süha Küçük - @suhakucuk

 

Eylemin ardından dağılan ve Hacı Şükrü Sokak'ta yürüyen kadınlarla polis arasında itişme yaşandı. Polis, "yolun açma" bahanesiyle kadınları itti. 

İZMİR

İzmir'de kadınlar, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını protesto etti.

Türkan Saylan Kültür Merkezi Önü'nde bir araya gelen kadınlar, "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin jop, inadına isyan inadına özgürlük" sloganı attı.

SAKARYA

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı yurdun dört bir yanında eylem yapma kararı alan kadınlar, Sakarya'da da bir araya geldi.

Karara karşı tepkilerini dile getiren kadınlar basın açıklaması yaptı.

Açıklamada "Resmi gazetede yayınlanan İstanbul Sözleşmesi'nden çekil kararı kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. İktidar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararıyla kadınları her türlü şiddetten korumaktan vazgeçti" ifadelerine yer verildi.

ANTALYA

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyen kadınlar Antalya Attalos Meydanı'nda bir araya geldi. 

Yapılan açıklamada "Değil gece yarısı kararnamesi, yeri yarsanız, göğü başımıza geçirseniz haklarımızından da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız" denildi.

Öte yandan alana LGBTİ+ bayrağı sokmak isteyen bir kadın polisler tarafından tartaklandı.

Polisin tüm engelleme girişimlerine karşı kadınların direnişiyle alana LGBTİ+ bayrağı sokuldu.

Polis kadınlara 'dağılın' uyarısında bulunuyor.

Fotoğraf: İzel Sezer - @izelsezer

ANKARA

İstanbul Sözleşmesi'nin Erdoğan tarafından feshedilmesine karşı Ankara Sakarya Parkı'nda toplanan kadınlar, kararı protesto etti.

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyen kadınlar, sık sık "Kokrmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganı attı.

Fotoğraf: Volkan Karadede - @VolkanKaradede

AYDIN

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı yurdun dört bir yanında eylem başlatan kadınlar, Aydın'da da bir araya geldi.

Kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'ni iptal ederek, failleri, katilleri, sapıkları ortalığa bırakıp neyi amaçlamaktasınız?" diye sordu.

ADANA

Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla İstanbul Sözleşmesi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla feshedilmesine karşı bir araya gelen kadınlar "Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz" dedi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da kadın örgütleri İstanbul Sözleşmesi'nin Erdoğan tarafından feshedilmesine karşı Dağ Kapı Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

Kadınlar "İstanbul Sözleşmesi bizimdir!" dedi.

Türkiye'nin ayrıldığı İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ile genel olarak ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, insan hakları başlığında hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde. Gericilerin ''aile yapısını bozuyor'' iddialarıyla saldırdığı sözleşmede ‘'aile'’nin bir tanımı yapılmadığı gibi, belli bir aile formu veya ortamını teşvik eden bir düzenleme de bulunmuyor. Sözleşme, kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önleme konusundaki girişimleri olabildiğince kapsayıcı tutmak, önlemlerden ve koruma mekanizmalarından, evli olsun ya da olmasın, şiddet gören her kadının yararlanabilmesi için, ev içinde veya kamusal alanda, kadına yönelik fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik her türlü şiddeti kapsıyor

DAHA FAZLA