Kadınlar Kürtaj Yasağına Karşı Kiliseden Ayrılıyor

Kadınlar Kürtaj Yasağına Karşı Kiliseden Ayrılıyor

Arjantin'de kadın örgütleri kürtaj yasağının kaldırılması için eylemlerine devam ediyor. Katolik Kilisesi'nin kürtaj karşıtı tutumunu protesto eden binlerce kadın kiliseden ayrılmaya başladı.

Arjantin'de kadınlar son yıllarda hakları için daha güçlü şekilde mücadele etmeye ve birlik olmaya başladı. Özellikle de kürtaj yaptırılmasının önünü açacak yasa tasarısının Senato'da engellenmesinin ardından, ülkede kadın hareketleri protesto eylemleri ve kampanyalar yürütüyor. Binlerce kadın başlatılan bir eylem kapsamında Senato'nun 9 Ağustos'taki kararına destek veren Katolik Kilisesi'nden çıkmaya başladı.

KİLİSEYE İSYAN

Eylem "Apostasia Colectiva" kadın inisiyatifinin çağrısıyla başladı. İnisiyatif ülkenin yedi kentinde danışmanlık hizmeti veren merkezler açtı. Kadınlar bu kararlarıyla Arjantin'deki Katolik Kilisesi'nin belirttiği gibi ülkedeki herkesi temsil etmediğini göstermeyi hedefliyor.

Arjantin'de Katolik Kilisesi kadınların kürtaj yasağının kaldırılması taleplerine karşı çıkarak kürtaj yasağından yana tutum sergiliyor. Kürtajın yasalaşmasını öngören tasarı Senato'da 38 oya karşı 31 oy ile reddedilmişti. Arjantin'in resmi dini bulunmuyor. Halkın yüzde 77'sinin Katolik, yüzde 7'sinin Protestan ve yüzde 13'ünün ateist olduğu ülkede Katolik Kilisesi hukuki bir statüye sahip. DW Türkçe’nin aktardığı habere göre kiliseden ayrılmak isteyen vaftiz edilmiş kişilerin, vaftiz tarihi ve yeriyle birlikte kiliseden ayrılma gerekçelerini yazılı olarak sunmaları gerekiyor.

ARJANTİN’DE KADIN HAKLARI MÜCADELESİ BÜYÜYOR

Kadın hakları için mücadelenin son yıllarda arttığı Arjantin toplumu muhafazakar bir yapıya sahip. Ancak buna rağmen kadınların yaptıkları eylemlerle ve talepleriyle kamuoyunda etkiye yol açtığı belirtiliyor.

Arjantin’de kadın cinayetleri oranın da oldukça yüksek.

DAHA FAZLA