Kadınlar Kadıköy’den seslendi: Gülistan Doku nerede?

Kadınlar Kadıköy’den seslendi: Gülistan Doku nerede?

Dersim’de üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun ortadan kaybolmasının üzerinden tam 1 yıl geçti. Etkin bir soruşturma yürütülmemesine, polis çocuğu olan baş şüpheli Zaynal Abarakov hakkında bir işlem yapılmamasına isyan eden kadınlar, Türkiye’de birçok şehirde sokaklara çıktı.

Emre Orman


İstanbul’da Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu’nun çağrısıyla Kadıköy’deki Süreyya Operası önünde bir araya gelen çok sayıda kadın, “1 yıldır Gülistan Doku’yu nerede arıyorsunuz?” pankartı açtı. Doku’nun fotoğraflarının yer aldığı dövizler de taşıyan kadınlar, “Gülistan Doku’dan vazgeçmiyoruz” “Gülistan Doku’yu bulacağız” “Yaşasın kadın dayanışması” şeklinde sloganlar attı.

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonu adına okunan basın metninde şunlar kaydedildi:

“Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 yılında kaybedildi. Biz kadınlar Gülistan’ı 1 yıldır soruyoruz. 1 yıldır Zaynal Abakarov yargılansın, yalnızca barajda değil Dersim ve çevresinde etkin arama yapılsın taleplerini haykırıyoruz. Zaynal yargılansın istiyoruz çünkü kaybedildiği günden yalnızca 1 gün önce Zaynal Abakarov Gülistan’ı zorla arabasına bindirmeye çalışmış, çevredekilerin çağırmasıyla gelen polisler ve Zaynal’ın polis babası bu kaçırma girişiminin üstünü kapatmıştı. 5 Ocak sabahı ise Zaynal’ın çalıştığı kafede Gülistan’a bağırdığı, üzerine yürüdüğü ve kafeden ayrılmasını engellediği kamera kayıtları ile sabit. Gülistan en son 12.25’te görüldü. Zaynal ise o gün geç bir saate kadar hiçbir telefona çıkmamış ve Gülistan’ın arkadaşına “O kendine bunu getirdi. Dün gece başıma bela oldu. Artistlik yapmaya başladı. Ondan insan gibi ayrılacaktım. Dün gece evde büyük kavga çıktı. Annemin bütün planları bozuluyordu. Babam çok sinirlendi.” diye itiraf niteliğinde bir mesaj atmıştır. Tüm bunlar 4 ve 5 Ocak’ta
yaşandı. Gülistan Doku’nun kaybedilmesinden sorumlu failin kim olduğu ve kimler olabileceği bu kadar açıkken Dersim’de polisler, vali, kaymakam, yargı ne yaptı? Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıyoruz. Biz sizi Özgecan’dan, Şule Çet’ten tanıyoruz. İntihar etti dediğiniz Nadira’nın katili Şirin Ünal’ı nasıl koruduğunuzu biliyoruz, Gülistan Doku’yu kaybeden Zaynal ile iş birliğinizi biliyoruz, İpek Er’e tecavüz eden asker Musa Orhan ve tecavüzcüyü salarak İpek’i öldüren hakimlerinizi biliyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı kadınlardan korumak istiyorsunuz. Bu yüzden Zaynal’ı koruyorsunuz, tecavüzcü asker Musa Orhan’ı koruyorsunuz, bu yüzden
İstanbul Sözleşmesi’ne saldırıyorsunuz, bu yüzden Kadın Üniversitesi projesi ile itaatkâr genç kadınlar yaratmak istiyorsunuz. Biz kadınlar birlikte güçlüyüz biliyoruz. Bu sebeple bugün bu meydanda daha güçlü soruyoruz: Gülistan’a ne yaptınız? Zaynal Abakarov’u neden koruyorsunuz? Zaynal ve babasına hangi devlet yetkilisi, nasıl yardım etti? Gülistan neden sadece suda arandı? Tüm kadınları Gülistan’ı sormaya, Gülistan gibi akıbeti belirsiz kadınları sormaya çağırıyoruz.”

DAHA FAZLA