Kadınlar isyanda: ‘Zalimliklere karşı seslerimizi birleştireceğiz’

Kadınlar isyanda: ‘Zalimliklere karşı seslerimizi birleştireceğiz’

Afgan kadınların Taliban’ın yönetimine geçmesiyle uğradıkları şiddet, baskı ve zulme sessiz kalmayan kadınlar Adana ve İzmir’de sokağa çıktı. Afgan kadınların yanında olduklarını haykıran kadınlar, “Tüm zalimliklere karşı dayanışma içinde olacağız, seslerimizi birleştireceğiz” diye haykırdı.

Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban güçleri tüm Afganistan halkının yaşam hakkını tehdit ederken kadın ve çocuklar bu durumdan en fazla etkilenen kesimlerin başında geliyor. Afgan kadınlar çektikleri videolar ve sosyal medya paylaşımlarıyla Taliban tarafından öldürüleceklerinden korktuklarını anlatarak yardım ve dayanışma çağrısı yaparken Türkiye’de kadınlar Adana ve İzmir’de bir araya gelerek Afgan kadınların çağrılarına kayıtsız kalmadıklarını söyledi.

İZMİR

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Karşıyaka Çarşı girişinde yapılan açıklamada “Afganistanlı kadınlar yalnız değildir” pankartı açıldı, Afgan kadınları temsilen bazı kadınlar kara çarşaf giyindi. Temsili kara çarşaf giyen İzmirli kadınlar açıklamanın ardından “Jin, jiyan, azadî”, “Kadın yaşam özgürlük” sloganları eşliğinde giydikleri çarşafı çıkardı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Afganistan’da Taliban’ın gücü ele almasının kadınlar için korkunç tehlikeler yarattığının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

BM’nin 2015’te yayımlanan bir raporu, ülkede yaşayan kadınların yüzde 90’ının en az bir tür aile için şiddete, yüzde 17’sinin cinsel şiddete, yüzde 52’sinin de fiziksel şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Afgan hükümetinin 2014’te yayımlanan verileri de, intihar vakalarının yüzde 80’inin kadınların teşebbüsüyle gerçekleştiğini gösteriyor. Afganistan, kadın intiharlarının erkeklerininkine oranla daha yüksek olduğu çok az ülkeden biri.

Taliban tüm bu yaptırımları uygulamasının nedeni olarak ‘kadınların iffet ve haysiyetinin kutsal sayılabileceği güvenli bir ortam yaratmak’ olduğunu söylüyor. İnandık mı, tabii ki hayır! Biz erkek egemen zihniyetin nasıl işlediğini de, neye ve kimlere hizmet ettiğini de çok iyi biliyoruz. Kazanımlarımıza göz diktiğinizin farkındayız. Bu zihniyetin failleri her yerde, içimizde. En uzağımızda yaşananları bile en derinden hissedebiliyoruz. Zihniyet aynı, failler aynı fabrikanın ürünü. Değişen tek şey mekan ve zaman. Peşinizdeyiz, eril zihniyetinizi tarihin çöp sepetine gömmeye kararlıyız.

Adaletin hayat bulduğu eşitlikçi ve özgürlükçü demokratik bir toplum olma yolunda kararlı adımlarla yürüyen kadınlar olarak dünyanın neresinde olursa olsun kız kardeşlerimize de çocuklara da insanlık değerlerine de doğamıza da daima sahip çıkacak, tüm çirkinliklere karşı güzellikleri ortaya çıkaracağız. Tüm zalimliklere karşı dayanışma içinde olacağız, seslerimizi birleştireceğiz.

Haklarımıza, kazanımlarımıza, yaşamlarımıza, birbirimize sahip çıkıyoruz, birlikte güçlüyüz.

Afganistanlı kadınlar yalnız değildir!

ADANA

Adana’da İnönü Parkı’nda saat 18.00’de Adana Kadın Platformu çağrısıyla toplanan kadınlar “Türkiye’den Afganistan’a katledilen kadınlar isyanımızdır” yazılı Türkçe ve Farsça pankart açtılar.

Adana Kadın Platformu adına Sevil Aracı Bek tarafından okunan açıklamada, “Ortadoğu’da emperyalist çıkarlar uğruna palazlandırılan dinci gericiliğin kadınların ve çocukların hayatlarını hedef aldığı en karanlık süreçlerden birini yaşarken, Türkiye’de de kadın katliamlarının sonu gelmiyor. Geçtiğimiz hafta sadece Adana’dan üç kadın cinayeti haberi aldık. Azra Gülendam Haytaoğlu, Munire Hüseyin ve Kübra Özten isimli üç kız kardeşimizi daha erkek şiddeti sonucunda kaybettik. Türkiye’den Afganistan’a, elimizden alınmaya çalışılan haklarımız ve hayatlarımız için isyandayız! Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyor, bir kişi daha eksilmek istemiyoruz!” sözlerine yer verildi.

Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören cihatçı anlayışın ülke yönetimini ele geçirdiği koşullarda ülkede yaşayan bütün kadınlar ve kız çocuklarının büyük tehdit altında olduğunun altını çizen Bek açıklamasını, “Bizler de Adana’dan Kabil’e kadın dayanışmasını büyütüyor, sesimizi Afganistanlı kız kardeşlerimizin sesine katıyoruz. Afganistan halkı yalnız değildir. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Yaşasın sınırları aşan kadın dayanışması!” sözleri ile tamamlayarak, Afganistan Kadın Orkestrası’nın 8 Mart Marşı’nı seslendi:

Tenimdeki yara izinden yeniden çiçekleneceğim.

Çünkü ben varım, ben kadınım.

Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek, birlikte yürürsek hayatta kalacağız.

Dayanışma ve kız kardeşlikle yeni bir dünya, eşit bir dünya kuracağız.

Daha iyi ve mutlu bir dünya.

Ne taşlanmak, ne ağaçlara asılmak, ne gözyaşı, ne utanç bizi yıldıracak.

Daha iyi ve farklı bir dünya kuracağız.

DAHA FAZLA