Kadınlar İstanbul'un dört bir yanında İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak için sokağa çıkıyor

Kadınlar İstanbul'un dört bir yanında İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak için sokağa çıkıyor

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak için bugün, İstanbul’un birçok ilçesinde sokağa çıkacak.

Fotoğraf: İzel Sezer

İleri Haber

Kadınlar, AKP hükümeti tarafından hedef haline gelen, kadın hakları için hayati önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi'nden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek imzasıyla çıkılmaması ve sözleşmenin tam olarak uygulanması için İstanbul'un dört bir yanında sokağa çıkacak.

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından kadınlar, 20 Mart günü Türkiye’nin birçok şehrinde sokaklara çıktı. Şimdi de eylemleri, İstanbul'un farklı ilçelerine ve mahallelerine yayılıyor. Bugün, İstanbul’un birçok ilçesinde İstanbul Sözleşmesi eylemleri yapılacak.

İlçe ilçe eylem programı:

Avcılar Deprem Anıtı - 18.00

Alibeyköy Cengiz Topel Dörtyol - 18.00

Fatih Kocamustafapaşa Meydanı - 18.30

Eyüp Güzeltepe Meydanı - 18.30

Atakent/Küçükmece Ali İsmail Korkmaz Parkı - 18.30

Sarıyer Ömürtepe Meydanı - 19.00

Şişli Pangaltı metro çıkışı - 19.00

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NİN İÇERİĞİ

Türkiye'nin ayrıldığı İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ile genel olarak ev içi şiddetin önlenmesini amaçlayan, insan hakları başlığında hukuki bağlayıcılığı bulunan ilk uluslararası belge niteliğinde.

Gericilerin ''aile yapısını bozuyor'' iddialarıyla saldırdığı sözleşmede ‘'aile'’nin bir tanımı yapılmadığı gibi, belli bir aile formu veya ortamını teşvik eden bir düzenleme de bulunmuyor. Sözleşme, kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önleme konusundaki girişimleri olabildiğince kapsayıcı tutmak, önlemlerden ve koruma mekanizmalarından, evli olsun ya da olmasın, şiddet gören her kadının yararlanabilmesi için, ev içinde veya kamusal alanda, kadına yönelik fiziksel, cinsel, duygusal, ekonomik her türlü şiddeti kapsıyor.