‘Kadınlar fizikte erkekler kadar iyi değil’ diyen bilim insanı CERN’den kovuldu

‘Kadınlar fizikte erkekler kadar iyi değil’ diyen bilim insanı CERN’den kovuldu

CERN, kadınların fiziğe erkeklerden daha az yatkın olduğunu söyleyen bilim insanı ile ilişiğini kesti.

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN); kadınların fizik dalına erkeklerden daha az yatkın olduğunu söyleyen bilim insanı Profesör Alessandro Strumia ile ilişiğini kesti. CERN, misafir bilim insanı statüsüyle merkezde çalışmakta olan Profesör Strumia'nın kontratını yenilemeyeceğini açıkladı.

3 BİN FİZİKÇİ İMZA ATTI

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında CERN'de yapılan bir atölye çalışması sırasında "Fizik bizzat erkekler tarafından icad ve inşa edildi" diyen Alessandro Strumia bilim alanında eşitlik için mücadele yürüten kadınları aşağılayan bazı karikatürler göstermiş ve kadın fizikçilerin çalışmalarının erkek meslektaşlarınınki kadar iyi olmadığını kanıtladığını söyleyen çalışmasının bulgularından söz etmişti.

Birçok uzman tarafından "yanlış" ve "bilim dışı" nitelenerek tepkiye yol açan Strumia’nın yorumlarını kınayan bir açıklamaya 3 bini aşkın fizikçi imza attı.

CERN İLİŞİĞİNİ KESTİ

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Strumia’nın mensubu olduğu ve araştırmasını finanse eden Piza Üniversitesi rektörlüğünün de soruşturmasını dikkate alan CERN, Ekim ayında iş akdini askıya aldığı Profesör Strumia ile ilişiğini kestiğini şu açıklama ile duyurdu:

"Olay CERN'in temel aldığı değerleri içeren İç İşleyiş Kural ve Düzenlemeleri Yönetmeliği ve Kurum Tüzüğü'nün ışığında incelendi. CERN kendi yürüttüğü soruşturma ve Piza Üniversitesi'nin aldığı kararı da takiben Profesör Strumia'nın Misafir Öğretim Üyesi statüsünü uzatmama kararına vardı. CERN, iş yerlerinde saygı ve çeşitlilik taahhüdüne bağlılığını bir kez daha ifade eder."