Kadınlar Başak Cengiz ve Münevver Akyol için isyanda

Kadınlar Başak Cengiz ve Münevver Akyol için isyanda

İzmir ve İstanbul Okmeydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Başak Cengiz ve Münevver Akyol için basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

İzmir ve İstanbul Okmeydanı'nda kadınlar, Can Göktuğ Boz isimli erkeğin 10 Kasım günü bir sitenin önünde yürüyen Başak Cengiz'i katletmesi ve Münevver Akyol'un evli olduğu Sıraç Akyol isimli erkek tarafından şiddet görmesinin ardından intihar etmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi.

İzmir Karşıyaka Hergele Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, "Başak Cengiz isyanımızdır! Bir kişi daha eksilmeyeceğiz!" pankartı açtı. Kadınların açıklamasında "Bu katillerin gücünü, cesaretini nereden aldığını biliyoruz. Erkek egemen sistemin temsilcileri ve uyguladıkları kadın düşmanı politikalar; kadın katliamlarını teşvik etmekte, önünü açmakta; katilleri korumaktadır" denildi.

Basın açıklamasında ayrıca kadınların İstanbul Sözleşmesi'nin tekrar yürürlüğe girene kadar mücadele etmeye devam edeceği belirtilirken şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Sözleşmesi’ni her yerde haykırmaya, tekrar kazanana kadar mücadelesini vermeye devam ederken, katledilen her kadını isyanımızın bir parçası yapıyoruz. 

Yargıdan, yönetime her yeri ele geçiren erkek egemen zihniyetin tam karşısında mücadelemizi büyütüyoruz. Büşra Cengiz, Ceren Özdemir, Özgecan Aslan, Pınar Gültekin ve adını heybemizde biriktirdiğimiz her kadının öfkesini kuşandık. Susmadan, korkmadan, İtaat etmeden mücadele etmeye devam edeceğiz. "

KADINLAR OKMEYDANI'NDAN SESLENDİ: MÜNEVVER'İN ÖLÜMÜ CİNAYETTİR!

Kadınlar ayrıca İstanbul Okmeydanı'nda evli olduğu Sıraç Akyol isimli erkek tarafından şiddet görmesinin ardından 9 Kasım'da intihar eden Münevver Akyol için sokağa çıktı.

Okmeydanlı Kadınların basın açıklamasında, "Münevverin ölümü cinayettir. Münevver ne ilk ne de sondur" denildi.

Eylemde okunan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"9 Kasım günü şiddet gördükten sonra hayatına son veren Münevver Akyol için buradayız. Biz kadınlar bunun bir intihar değil cinayet olduğunu biliyoruz. Münevver çocuk yaşta evlendirilmiş evliliği boyunca da sistematik şiddete uğraşmıştı. Aldığı uzaklaştırma kararları bir işe yaramamış evli olduğu erkek tehditlerine ve şiddetlerine devam etmişti. Münevverin ölümü cinayettir. Münevver ne ilk ne de sondur.

İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığından beri kadın cinayetlerindeki oran artmıştır şiddete uğradığı için karakola giden kadınlar karakol kapılarından sözleşmenin kaldırıldığı gerekçesiyle evlerine geri gönderiliyor. Bizler bu şiddetlerin münferit olmadığını biliyoruz. Bu cinayetlerin sorumlusu erkek devlettir. Katillere verilmeyen cezalar sonucunda her gün yeni kadın cinayeti haberiyle uyanıyoruz.

Bizler artık patriyarkaya karşı yaşayacağız birbirimizi her yerde savunacağız yalnız çaresiz değiliz buradayız hayatımızı haklarımıza sahip çıkıyoruz. Münevver’in ölümünün intihar diye kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Okmeydanlı Kadınlar olarak sürecin takipçisiyiz. İstanbul sözleşmesi biziz."

DAHA FAZLA