'Kadına yönelik şiddet araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

'Kadına yönelik şiddet araştırılsın' önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Kadınlara yönelik her türlü şiddetin araştırılması talebiyle Meclis'e verilen önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

HDP’nin, kadınlara yönelik her türlü şiddetin araştırılması talebiyle verdiği araştırma önergesi Meclis Genel Kurulu’nda AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadın cinayetleri başta olmak üzere, kadına yönelik her türlü şiddet ve baskının ele alınması, kadına yönelik şiddete dair bir veri tabanının oluşturulması ve şiddete maruz kalan kadınlara gerekli desteklerin sağlanması için Meclis Araştırması istedi.

HDP’nin Meclis Araştırması, AKP ve MHP’li milletvekilleri tarafından direkt olarak reddedilirken, İYİ Parti milletvekilleri ise çekimser oy kullandı.

‘İTAAT ETMEYECEĞİZ’

Taşdemir daha sonra verdiği önerge üzerine yaptığı konuşmada, Türkiye’deki kadınların yaşam alanlarının gün geçtikçe kuşatma altına alındığını söyledi. Taşdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Her gün kadınlar katlediliyor ama biz bunları açık ve net olarak konuşamıyoruz. Biz bu konuya dair onlarca defa araştırma önergesi, verdik ancak maalesef hepsi bu Meclis tarafından reddedildi."

Taşdemir ayrıca, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla yapmak istedikleri eylem ve etkinliklerin yasaklandığını söyleyerek, şöyle devam etti:

“25 Kasım’a dair dağıttığımız broşürlerde ‘İtaat etmiyoruz’ ibaresi yer aldığı için bir amir tarafından dağıtımı engelleniyor. Evet siz itaat edebilirsiniz ama biz itaat etmeyeceğiz.”