Kadın ve erkeklerin en çok dinlediği şarkılar tespit edildi

Kadın ve erkeklerin en çok dinlediği şarkılar tespit edildi

Müzik zevklerinin cinsiyet ve yaşa göre nasıl değişim gösterdiğiyle ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Buna göre, İngiliz alternatif rock grubu Radiohead’in meşhur parçası ‘Creep’in 38 yaşındaki erkekler, The Cure'un 'Just Like Heaven' isimli şarkısının ise 41 yaşındaki kadınların en çok dinlediği şarkılardan biri.

New York Times (NYT) gazetesinden Seth Stephens-Davidowitz'in cinsiyet ve yaş kıstaslarını baz aldığı müzik zevkleri araştırması, 90'lı yıllardan bu yana dünya çapında müziğe yön veren grup Radiohead'in ‘Creep' şarkısının 38 yaşındaki erkeklerin en çok dinlediği şarkı olduğunu ortaya çıkardı.

Her yaştan kadın ve erkeğin ne tür müzikleri hangi sıklıkla dinlediği ile ilgili olan araştırma, müzik dinleme platformu Spotify'dan alınan verilerle yapıldı.

Sputnik’in aktardığına göre, bir şarkının ne kadar popüler olduğu konusunda insanların doğum tarihlerinin belirleyici olduğunu söyleyen Stephens-Davidowitz, "Radiohead'in ‘Creep' şarkısı 38 yaşındaki erkekler arasındaki en çok dinlenen 164. şarkı. Fakat ‘Creep' bu erkeklerden 10 yıl önce ya da 10 yıl sonra doğmuş olanların dinlemeyi tercih ettiği ilk 300 şarkı arasında bile yer almıyor" dedi.

Benzer bir analizi 1960-2000 arasında Billboard listelerinde yer alan şarkılarla yaptığını belirten Stephens-Davidowitz, "Yetişkin erkeklerin müzik zevklerinin oluştuğu dönem 13-16 yaşlarıdır. Şarkılar yayınlandığında hayranlarının kaç yaşında olduklarını inceledim. Radiohead'in 1993 çıkışlı ‘Creep' şarkısını şu an dinlemeyi seven erkeklerin, şarkıyı ilk dinlediklerinde yaklaşık 14 yaşında oldukları ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

'41 YAŞINDAKİ KADINLARIN FAVORİSİ THE CURE'

Öte yandan kadınların müzik zevklerinin 11-14 yaş arası dönemde şekillendiğine dikkat çeken Stephens-Davidowitz, kadınların favori şarkılarıyla yaklaşık olarak 13 yaşlarında tanıştığını söyledi: "Bir başka İngiliz alternatif rock grubu olan The Cure'un 1987 çıkışlı şarkısı ‘Just Like Heaven' 41 yaşındaki kadınların en çok dinlediği şarkılardan biri ve bu kadınlar şarkının çıktığı tarihte 11 yaşındaydılar."

Stephens-Davidowitz "Bu araştırma, çoğu kadın ve erkeğin yetişkinlik dönemlerindeki müzik zevkinin ergenliğin ilk dönemlerinde şekillendiğini gösterdi" diye ekledi.

DAHA FAZLA