'Kadın sığınma evlerinde 'test yoksa giremezsin' mi deniliyor?'

'Kadın sığınma evlerinde 'test yoksa giremezsin' mi deniliyor?'

Taşçıer, verdiği soru önergesiyle, "salgın sürecinde kadın sığınma evlerine başvuran kadınlardan Covid-19 testi yaptırmasının istendiği, bu amaçla hastanelere giden kadınlara herhangi bir belirti taşımadıkları için test yapılmadığı ve bu nedenle de kadınların mağdur olduğu" iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

İleri Haber

CHP’li Gamze Taşçıer, kadın sığınma evlerine başvuran kadınlardan Covid-19 testi istendiği ve belirti göstermediği için test yapılmayan kadınların, sığınma evlerine kabul edilmediğine dair bilgiler olduğunu belirtti. Taşçıer, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında yapılan testlerin sayısının halen az olması göze çarparken, hastalığının semptomsuz da kendini gösterdiği uzmanlarca sık sık tekrar ediliyor. Ancak buna rağmen hala semptom göstermeyen yurttaşlara test yapılmazken, bu durum hem hastalığın yayılması açısından risk oluşturuyor, hem de mağduriyetler yaratıyor.

KADIN SIĞINMA EVLERİNDE ‘TEST MAĞDURİYETİ’ İDDİASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Ankara Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşçıer, verdiği soru önergesiyle, "salgın sürecinde kadın sığınma evlerine başvuran kadınlardan Covid-19 testi yaptırmasının istendiği, bu amaçla hastanelere giden kadınlara herhangi bir belirti taşımadıkları için test yapılmadığı ve bu nedenle de kadınların mağdur olduğu" iddiasını TBMM gündemine taşıdı.

BAKAN SELÇUK’A 4 SORU

Taşçıer, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yanıtlaması istemiyle 4 soru yöneltti:

1- COVID-19 salgını ülkemizde tüm illere yayılmış durumdadır.Kadınların ve küçük çocukların bir arada yaşadığı kadın sığınma evlerinde virüsün bulaşma riski de artmaktadır. Buralarda salgına karşı hangi önlemler alınmıştır?

2- Salgının büyümesi ile iş pazarındaki küçülme neticesinde az miktardaki gelirlerinden de olan ve sığınma evlerinde kalan kadınlara gerekli maddi destek verilmekte midir?

3- Bu süreçte sığınma evlerine başvuran kadınlardan COVID-19 testi yaptırmaları istendiği, bu amaçla hastaneye başvurduklarında ise herhangi bir belirtileri olmadığı için bu testlerin yapılmadığı, dolayısıyla da sığınma evlerine kabul edilmediklerine dair bilgiler bulunmaktadır. Bu yöndeki duyumlar doğru mudur? Sağlık Bakanlığı ile bu durumun yaşanmaması için bir işbirliği sağlanmış mıdır?

4- Sığınma evlerinde COVID-19 pozitif vaka çıkmış mıdır? Karantinaya alınan sığınma evi bulunmakta mıdır?

İLK 15 GÜNDE 18 KADIN KATLEDİLDİ

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, ülkede koronavirüs tespit edildikten sonra yapılan "evde kal" çağrılarının ardından ilk 15 gün içinde 18 kadının öldürüldüğünü açıkladı.