Kadın işçiler en zengin patronu yendi

Kadın işçiler en zengin patronu yendi

İspanya’da kadın işçiler tarafından farklı çalışma sektörlerinde yapılan iki grev de zafere ulaştı.

İspanya’da kadın işçiler son bir ayda iki büyük grev zaferi elde ettiler. Maaş zammı, çalışma saatlerinin düşürülmesi gibi haklar elde eden bakım işçisi kadınlar ile Berksha Giyim Mağazası çalışanı kadınlar taleplerini patronlara kabul ettirdiler.

İspanya’nın kuzeyindeki Bask Özerk bölgesinde bulunan Bizcaia kentindeki yaşlı bakım merkezlerinde çalışan ve ELA sendikasına bağlı 5 bin kadın, 370 gün boyunca verdikleri mücadeleyi kazandı.

Kadın işçilere, her yıl farklı miktarda olmak üzere üç yıl boyunca aylık toplam 140 Euro zam yapılarak, asgari ücret seviyesi 1200 Euro’ya yükseltildi. İş kazası ya da hastalık gibi nedenlerle çalışmaya ara veren işçilerin maaşlarında da kesinti yapılmayacağı maddesi sözleşmeye girerken, haftalık iş saati 35 saate çekildi. Sözleşmenin 2020 yılına kadar geçerli olacağı bildirildi.

MARKAYA KARŞI ÜLKEDE İLK GREV

Galiçya Özerk Bölgesi’ndeki Pontevedra kentinde bulunan 5 Bershka Giyim Mağazası’nda ise greve çıkan kadın isçiler, Bershka markasına karşı ülkedeki ilk grevi gerçekleştirdiler.

“Dünyanın en zengin patronu” olan Amancio Ortega’nın sahibi olduğu Inditex’e bağlı mağazanın çalışanı 63 kadın, “işçi meclisi” toplayarak 9 gün boyunca iş bıraktı. Bu süre içerisinde 5 mağaza da kapılarını kapatmak zorunda kalırken, Galiçya İntersendikal Konfederasyonu (CIG) üyesi kadınlar, grevlerinin ardından maaş zammı taleplerini kabul ettirdi. Sözleşme sürelerine göre çalışanların maaşlarına aylık 120 Euro zam yapılacak. Ayrıca yıllık izin, emzirme izni, dinlenme süresi gibi meselelerde de anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

TÜRKİYE’DE DE ÜRETİM YAPIYOR

Inditex Tektstil devine Türkiyeli tekstil işçileri de üretim yapıyor. Inditex’e bağlı bir başka marka olan Zara’ya üretim yapan Bravo Tekstil çalışanı işçiler alamadıkları ücretleri nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti Zara ürünlerine diktikleri bildirilerle müşterilere duyurmuşlar ve haklarını istemişlerdi.