Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2019'da 474 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2019'da 474 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayımladığı 2019 kadın cinayetleri raporununda, bu yıl 474 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetlerinin her geçen yıl daha çok arttığını belirterek İstanbul Sözleşmesi’nin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Açıklanan raporda, "Yasayı etkin bir şekilde uygulamadıkları 2019 yılında da 474 kadın kardeşimiz erkek şiddeti ile öldürüldü. Kadınların evde, yol kenarında, denizde, dere kenarında şüpheli bir şekilde ölü bulunduğu durumlarla çokça karşılaştık. Yangın veya intihar süsü verilmiş kadın cinayetleri oldu."

LAS TESİS'E MÜDAHALE

"Koruma altında ve boşanma davası çıkışında kadınlar öldürüldü. Koruma kararı istediği halde verilmediği için kadınlar erkek şiddetiyle öldürüldü veya yaralandı. Ayrılma veya boşanma isteği bahane gösterilerek kadınlar öldürüldü. Evlenme teklifini kabul etmediği gerekçesiyle kadınlar öldürüldü. Şiddetten kaçarak sığınma evinde yaşayan kadın öldürüldü.Tüm dünyaya dalga dalga yayılan erkek şiddetine karşı ortaya çıkan Las Tesis performansına polis şiddetle müdahale etti, gözaltı yaptı." ifadelerine yer verildi.

'2020, KADINLARIN ÖLDÜRÜLMEDİĞİ BİR YIL OLSUN'

2019 yılının son 10 yılın en çok kadın cinayeti işlenen yılı olduğunu söyleyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, “Yıla Ceren Damar’ı kaybederek girmiştik, bir başka Ceren’imizi toprağa vererek yılı bitirdik. Tüm yıl devam eden kadın cinayetlerinde Emine Bulut’un “Ölmek istemiyorum” sözlerini tüm kadınlar sahiplendi. 2019 aynı zamanda kadın mücadelesinin güçlendiği bir yıl oldu, ülkenin dört bir yanında kadınlar #LasTesis ile #AslaYalnızYürümeyeceksin dediler ve çözüm yolunu gösterdiler: “6284 sayılı koruma kanunu ve İstanbul Sözleşmesi’nin tam olarak uygulanması” kadınları şiddetten kurtaracaktır. Bunun kanıtı, her ikisi için adım atıldığı yıl görülen kadın cinayetlerinde azalmadır. Bu seneki kadınların güçlü mücadelesi, son dönemde 6284 ile ilgili Genelge yayınlanmasını sağladı, İstanbul Sözleşmesi için de genelge istiyoruz” dedi. Kav, ayrıca “2020 yılının; kadınların öldürülmediği, eşit ve özgür yaşadığı bir yıl olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.