Kadın cinayetlerine karşı Carmen operasına alternatif final

Kadın cinayetlerine karşı Carmen operasına alternatif final

Baş kadın karakterinin bir erkek tarafından öldürülmesiyle sonlanan Bizet'nin Carmen operasına alternatif bir final yazıldı.

İtalya'daki Floransa Opera Evi (Opera di Firenze - Maggio Musicale Fiorentino); normalde baş kadın karakterinin bir erkek tarafından öldürülmesiyle sonlanan Bizet'nin Carmen operasına alternatif bir final yazdı. Gelecek hafta sonu başlayacak temsillerde 'çingene kızı' Carmen, ölen değil öldüren olacak.

Eserin orijinalinde Don Jose tarafından öldürülen Carmen, bu kez kendisine saldıran Don Jose'yi öldürecek.

Carmen'in 7 Ocak'ta yapılacak galası öncesinde 5 Ocak'taki halka açık genel provasında da kadına karşı şiddet konulu bir etkinlik düzenlenecek. Kadın yazarlar, şairler, sivil toplum temsilcilerinin de katılımıyla kadına şiddet konusu tartışılacak.

'BİR KADININ ÖLDÜRÜLMESİNİ NASIL ALKIŞLARIZ?'

BBC Türkçe'nin aktardığına göre; Floransa Opera Evi'nin yöneticisi Cristiano Chiarot, Carmen'i yaşatma kararını "Femminicidio (İtalya'da "femmina" (kadın) ve "omicidio" (cinayet) sözcüklerinin birleşiminden oluşan "femminicidio" terimi kullanılıyor) nedeniyle kıvranan bir toplumda bir kadının öldürülmesini nasıl alkışlayabiliriz?" diye açıkladı. Chiarot, La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, "Bir operanın ruhuna sadık kalarak etik değişiklikler yapılabileceğine inanıyorum" dedi.

Carmen'in yönetmeni Leo Muscato da, ilk başta alternatif final önerisine mesafeli yaklaştığını ancak sonunda günümüzde yaşananlar ışığında bunun kendisine mantıklı geldiğini söyledi.

DAHA FAZLA