Kadın avukatın etek boyuna karışan hakim açığa alındı

Kadın avukatın etek boyuna karışan hakim açığa alındı

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi'nde yaşanan skandal olay, AKP iktidarında yargının ne duruma geldiğini gösterdi.

İleri Haber

İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada hakim Mehmet Yoylu, kadın avukatın etek boyunu kısa olduğunu ve davacı vekilinin kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savundu.

Dava tutanağına yansıyan skandal olay, sosyal medyada paylaşıldı.

Duruşma tutanağına şu ifadeler geçirildi:

(…) Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü. Huzurda dinleyici sıralarında bulunan avukatlara (isimleri karalanmış) davacı vekilinin etek boyu hakkında fikirleri avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu.

(Görüş bildiren avukatlar) Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur dedi.

Davalı vekili ‘bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir.’ dedi.

Mahkememiz yazı işleri müdürü huzura çağrıldı.

Davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekili ‘Ben tek boyumun çekilmesini istemiyorum’ dedi.

DAHA ÖNCE DE AVUKAT DARP ETMİŞ!

Öte yandan hakim Yoylu'nun daha önce görev yaptığı Balıkesir'de bir avukatı darp ettiği ortaya çıktı.

Yeni Asır'dan Devrim Derin imzalı habere göre, 2011 yılında bir bankaya ait ihale bedelleriyle ilgili davanın görüldüğü Balıkesir 1. Sulh Hukuk Mahkemesi duruşma salonunda, mübaşire beklediği bir dosyanın gelip gelmediğini soran 40 yıllık avukat Muzaffer Zeybek, hakim Mehmet Yoylu'nun öfkeli bakışlarının hedefi oldu. Ardından oturduğu kürsüden inen hakim Yoylu'nun, duruşma salonundakilerin gözü önünde kendisinden 8 yaş büyük avukat Zeybek'i darp ettiği belirtildi.

Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırılan avukat Zeybek'in darp nedeniyle başında ve boynunda ezikler, kızarıklıklar tespit edildi. 3 günlük "iş göremez" raporu verilen avukat Zeybek'in şikayetçi olması üzerine, şaşkına çeviren duruşma salonundaki darp olayıyla ilgili Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

Konuyla ilgili o dönem açıklama yapan Balıkesir Barosu Başkanı Yaşar Meyvacı, "Belki de ülkemizde ilk kez bugün gerçekleşen, bir yargıcın, duruşma salonunda, hiçbir neden olmaksızın, duruşma sırası gelen ve görevini yapmak üzere yerini alan, duayen bir meslektaşımızı yumruklayarak dövmesini kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Meslektaşımıza yöneltilen çok çirkin, hiçbir şekilde izah edilemeyecek bu tavrı şiddetle kınıyoruz. Adalet komisyonu başkanıyla görüşüp arkadaşımıza saldıran hakimin duruşmalarına girmeme kararı alacağız. Hiçbir avukat arkadaşımızın o hakimin duruşmasına girmesini istemiyoruz" dedi.

PROTESTO EDİLDİ

Hakim Yoylu'nun kadın avukata yönelik tutumunun duyulmasının ardından, avukatlar meslektaşlarına destek verdi. İstanbul Anadolu 2. İş Hukuk Mahkemesi önüne gelen avukatlar burada hakim Yoylu'yu alkışlara protesto etti.

TBB'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da şu ifadelere yer verildi:

İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesinde üzücü bir olay yaşanmıştır.

Mahkemenin hâkimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kiyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.

Bu hâkim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hâkimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hâkim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır.

Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz.

AVUKAT HAKLARI MERKEZİ'NDEN AÇIKLAMA

Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi (AHM) Av. Tuğçe Çetin'e, hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı en etkin mücadeleyi yürüteceğiz diyerek bir açıklama yaptı:

Bugün (29/05/2019) İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinde gerçekleşen ve meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e karşı hâkim kürsüsünden yönelen taciz öğrenildiği ilk anda TBB Avukat Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Ramazan Çakmakcı olaya derhal müdahil olmuş zabtın içeriği ve olayın gerçekliği zabıtta ismi geçen avukat meslektaşlardan doğrulanmış ve konu etkin mücadele başlatılması için TBB Avukat Hakları Merkezi Başkanı ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu ile TBB AHM Yürütme Kurulu üyelerine aktarılmıştır.

TBB AHM olarak meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’in yanında olduğumuz ve kendisine yönelen tacizin hukuk karşısında gerekli yaptırımı alması için gerekli her türlü mücadeleyi yürüteceğimiz iletilmiştir.

Konu acil başlığı ile gündemimizde olup meslektaşımız Av. Tuğçe Çetin’e hâkim kürsüsünden yönelen tacize karşı TBB Avukat Hakları Merkezi’nin etkin mücadele yürüterek konunun sonuna kadar takipçisi olacağını ve meslektaşımız şahsında tüm kadın avukatlara yönelen bu hukuk dışı yaklaşımı kabul etmediğimizi mesleki kamuoyumuzun bilgisine sunarız.

 

'BU BİR REZİLLİKTİR'

İstanbul Barosu da yazılı olarak "Bu bir rezilliktir" başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklama şu şekilde:

Bugün Anadolu Adliyesinin 2.İş Mahkemesinde yaşanan “rezillik”, yargıç cübbesi giyen bir adamın yargıçlıkla ilgisi olmayan bir eylemidir. Meslektaşımızı “aşağılama” girişimi ifade eden ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden sorgulayarak gerçekleştirmeye çalışan fail, oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkiyi kötüye kullanmıştır.

Kafasındaki “kadın” kavramının sorunundan kaynaklanıyor olsa gerek, bir kadın avukata yönelik bu fiili, sağlıklı bir ruh halinin göstergesi olamaz.

Bu hâkim cübbeli adam, en kısa sürede adliyeden uzaklaştırılmalıdır. İstanbul Barosu olarak bu konudaki bütün girişimler yapılmış, bir yandan Yönetim Kurulu Üyelerimiz bizzat duruşma salonunda, bu adamı uyararak uzaklaşmasının talep etmiş, diğer yandan da yazılı ve sözlü müracaatlar ivedilikle tamamlanmıştır.
Bu adamın tanzim ettiği tutanağa, yaptığı rezillikleri yazdırabilme cesaretini gösterebilmiş olmasının arkasındaki “cesaretin” kaynağı tarafımızca sorgulanacaktır. Daha önce de başka bir kentte avukatın üzerine yürüyerek yumruk atan bu sabıkalı, “İstanbul’a tayin” ile cezalandırılmış olduğu için, bu yer değiştirmenin “dayanılmaz ağırlığı” bizim açımızdan bir bilgilenme ve gereğini ifa sorunudur.
Bu adam, bugün içinde gün batmadan Adliye sınırlarının dışına çıkarılmalıdır. Sonrası için alınacak önlemler de yargı sujelerinin diğer bir sorunudur. Yargıçlar Dünyası içinde böyle bir kişinin de mevcut bulunduğu gerçeği, bu dünyayı kirleten bir rahatsızlıktır.

Bu arada özellikle Yargıç ve Savcıların bu olay karşısındaki tepkilerini de merak ediyoruz. İş Mahkemesi duruşma salonunda işlenen bu fiilin faili ile ilgili olarak, özellikle de kendi içlerinde “barındırılmasına” yönelik çabaların sürdüğünü görmek, bizim açımızdan yeni değerlendirmelerin de konusu olacaktır.

İstanbul Barosu olarak, bu süreci en ince ayrıntısına kadar takip edeceğiz. Baromuz tarafından bu takibin fasılasız gerçekleşmesini sağlamak üzere Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan bir kurul oluşturulmuştur. Kimsenin hele de de yargıç kılıklı bir adamın, avukatları kıyafetleri üzerinden aşağılamaya kalkışmasına izin vermeyeceğiz. Gereğini hukuki ve cezai boyutuyla yerine getireceğiz.

HSK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK); kadın avukatın etek boyunu 'uygun görmeyerek' fotoğrafını çekmek isteyen İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hakimi Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlattı.

AÇIĞA ALINDI

HSK tarafından hakkında soruşturma başlatılan hakim Mehmet Yoylu açığa alındı.