Kadıköylü yurttaşlar 'hayvan katliamı'na karşı bir araya geldi

Kadıköylü yurttaşlar 'hayvan katliamı'na karşı bir araya geldi

Kadıköy halkı, Fenerbahçe Mahallesi'ndeki hayvan katliamına tepki gösterdi.

Ersan Kınık

Kadıköylü hayvan hakları savunucuları, Fenerbahçe Mahallesi'nde yurttaşlar tarafından sokakta beslenen 34 kedinin katledilmesine karşı bir araya geldi. Nida Çıkmazı Sokak’ta basın açıklaması yapan yurttaşlar, “Can dostlarımızı hedef alan bu tür olayların bir daha meydana gelmemesini istiyor, tüm hayvan sever dostlarımızın acısını ve isyanını paylaşıyoruz” dedi.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Fenerbahçe Mahallesi’nde, mahalle sakinlerinin beslediği 34 kedi ölü bulundu. Polis yaşanan olayla ilgili geniş çaplı inceleme başlatırken İlçe Tarım Müdürlüğü ise ölen kedilerden aldığı numuneleri laboratuvara gönderdi.

‘GERÇEKLERİN EN KISA SÜREDE ORTAYA ÇIKARILMASINI TALEP EDİYORUZ’

Hayvan hakları savunucuları ise katliama karşı basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını Kadıköy Hayvan Hakları Savunucuları adına Esin Türken okudu.

Açıklamada katliamın sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılması gerektiği belirtilirken, “Hayvanlara hakları teslim edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kadıköylüler sokaklarını kediler, köpekler, kargalar, kirpiler ve her türlü canlıyla gönülden paylaşır. Her sokağın, her apartmanın, her dükkânın mutlaka bir can dostu vardır. Sabah dükkanını açan esnafla günaydınlaşır, akşam okuldan dönen öğrencileri apartman kapılarında karşılar, yürüyüşe çıkan mahalleliye yoldaşlık ederler.

Üzülerek söylüyoruz ki, 17 Mart Cuma günü bu sokakta herkesin yıllardır tanıdığı, sokak sakinleriyle huzur ve güven içinde yaşayan 34 kedi ve kedilerle yemeklerini paylaşan karga ve kirpiler bilinçli bir şekilde zehirlenerek öldürüldü. Bu akıl almaz vahşetin arkasında kimin olduğunu bulmak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Mahalleli hayvan severler olarak katliamın peşinin bırakılmamasını ve gerçeklerin en kısa sürede ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz.

Ülkemizde hayvanlara karşı yıllardır dozu giderek artan şiddet uygulanmakta ve her seferinde söz verilen yasa değişiklikleri bir türlü hayata geçirilmemektedir.

Bizler tüm hayvanların haklarının savunucusuyuz ve tüm hayvan hakkı ihlallerinin karşısında duruyoruz. Mahallelerimizin çok sevilen hayvan dostlarına yapılan işkence, şiddet, kötü muamele ve katliamın geldiği inanılmaz boyut karşısında yapılması gerekenleri bir kez daha tüm Türkiye’ye duyuruyoruz:

-       Hayvanlara kanunen hukuki statü tanınmalı, hayvanlar mal değil can olarak kabul edilmeli,

-       Sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı yapılmaksızın tüm hayvanlar eşit ve adil güvence altına alınmalı,

-       Hayvanlara yapılan her tür kötü uygulama kabahat olmaktan çıkarılıp suç olarak tanımlanmalı

-       Hayvanlara karşı işlenen suçlar caydırıcı ve önleyici nitelikte olmalı. Cezalar para cezasına çevrilemeyecek nitelikte belirlenmelidir.

Can dostlarımızı hedef alan bu tür olayların bir daha meydana gelmemesini istiyor, tüm hayvan sever dostlarımızın acısını ve isyanını paylaşıyoruz. Hayvanlara hakları teslim edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir.”

‘KİRPİ VE KUŞ ÖLÜMLERİ DE VAR’

İleri Haber’e açıklamalarda bulunan mahalle sakini Çağla Göksu ise olayın maç gününe denk geldiği için faillerin tespit edilemediğini söyledi.

Nida Çıkmazı Sokağı’nın yanı sıra bölgeye yakın farklı noktalarda da ölü kediler tespit ettiklerini belirten Göksu, şu ifadeleri kullandı:

“Perşembe günü kedim eve gelmedi. Gelmeyince ben de kuşkulandım. O gün zaten maç vardı. Kalabalıktan korkup kaçtı diye düşündüm. Fakat cuma sabahı öğrendik ki toplu bir zehirlenme olayı yaşanmış. Ben kendi kedimi ararken civardaki bahçelerde ölmüş kedileri buldum. Veteriner arkadaşla konuştum ona da çok vaka gitmiş. Öyle olunca polisi aradım. Çevreye baktılar, daha sonra karakola gittik.

Hangi zehir türü olduğu bilinmiyor. Çünkü çok geniş bir çevreye yayılmış. Sadece kediler değil, kuşlar ve bahçelerde yaşayan kirpi ölümleri de var. Şu ana kadar bizim hesapladığımız 43 ölü hayvan var. Sadece bu sokak değil, arka sokaklara yayılmış bir dağılma var ama en fazla ölüm burada.

Birkaç kamere var ama hiçbir ize rastlamadık. Maç gününe denk geldiği için çok kalabalıktı. Bunu kimin yaptığını maalesef yakalayamıyoruz.”