Kadıköy'deki hayvan katliamına karşı basın açıklaması

Kadıköy'deki hayvan katliamına karşı basın açıklaması

Onlarca kedi geçen ay Kadıköy'de ölü bulunmuştu.

İleri Haber

Kadıköy'de geçen ay ölü bulunan onlarca kedinin ölümü sonrası zehirlenme bulgusuna rastlanmadığı yönünde rapor verildiğini belirten hayvan hakları savunucuları, basın açıklaması yaptı. TİP Sözcüsü Kadıgil'in de destek verirken, gerçeğin ortaya çıkması için mücadele edileceği belirtildi.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde geçen ay yaşanan toplu kedi ölümleri yaşanmıştı. Feneryolu Mahallesi'nde oturan yurttaşlar tarafından bakımı üstlenilen onlarca kedinin cansız bedeni farklı sokak ve binalarda bulunurken, mahalle sakinlerinin evlerinde baktığı bazı kedilerin de kaybolduğu belirtilmişti.

İhbar üzerine güvenlik kameralarını inceleyen polis ekiplerinin inceleme başlatmış ve Kadıköy İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri de ölen kedilerden numune alarak incelenmek üzere laboratuvara göndermişti.

Toplu kedi ölümlerinin üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen herhangi bir gelişme yaşanmazken, Fenerbahçe Mahalle Muhtarlığı tarafından yapılan açıklamada Kalamış'ta ölü bulunan kedilere ilişkin açıklama yapıldı. Basında yer alan haberlerde telaffuz edilen rakamların doğru olmadığı ve ölen kedi sayısının 10 olduğu savunulurken, iki ayrı yerden alınan otopsi raporlarında zehirlenmeye dair hiçbir bulguya rastlanmadığı söylendi.

İleri Haber'e bilgi veren Kadıköylü bir hayvan hakları savunucu ise ölü bulunan kedi sayısının 47 olduğunu vurguladı.

KADIKÖY'DE BASIN AÇIKLAMASI

Kadıköylü hayvan hakları savunucuları da bugün Kızıltoprak'ta bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil'in de katıldığı açıklamada, zehirlenmeye ilişkin bir test uygulanmadığı ve yalnızca kuduz taraması yapıldığı belirtildi. Gerçeğin ortaya çıkması için konunun takip edileceğinin altı çizilirken, Kadıgil de yetkili kurumların görevini yerine getirmediğini kaydetti.

'ONLARCA KEDİ HAYVAN DÜŞMANLARI TARAFINDAN KATLEDİLDİ'

Basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"25 gün önce can dostlarımız zehirlendi. Mahallelinin baktığı, beslediği, sokaklarını paylaştığı, sevdiği onlarca kedi kimliği belirlenemeyen hayvan düşmanları tarafından katledildi. O gün burada toplandığımızda bu akıl almaz vahşetin arkasında kimin olduğunu bulmak hepimizin görevi ve sorumluluğudur demiştik.

Bizlere ölü bulunan kedilerden sadece 2'sinin otopsi için Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü'ne ve Ankara’ya bakanlığa gönderildiği bilgisi verildi. 3 haftayı geçen sürenin ardından kedilerde herhangi bir zehirlenme bulgusu saptanmadığı bilgisi geldi ancak raporların içeriği bizimle paylaşılmadı. Yaptığımız araştırmalar sonucunda Pendik Veteriner Kontrol Enstitü’sünün uzun bir süredir tadilatta olduğu ve rapor düzenleyemediğini öğrendik. Bu durumda sadece Ankara’da bakanlıkta yapılan bazı tetkikler olabileceği gerçeğiyle karşılaştık.

Mahallede bulunan özel veteriner klinikleri o gece karşılaştıkları vakaların kesinlikle zehirlenme olduğunu söylemelerine rağmen, Ankara’ya gönderilen ölü kediler için sadece kuduz taraması yapılmış olması da gerçeklerin karartılmasının ve bilimsellikten uzaklaşıldığının kanıtıdır.

Bizler bu gizem aydınlana, kedilerimize kimin, ne yaptığı ortaya çıkana kadar bu işin takipçisi olacağız. Hayvan düşmanlarının ve onları koruyanların peşini asla bırakmayacağız. Sokak hayvanları sahipsiz değildir."

TİP SÖZCÜSÜ KADIGİL'DEN AÇIKLAMA

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de yaptığı açıklamada, canlılayın yaşam haklarına saldıran bir katilin serbest bir şekilde gezdiğine işaret ederek, bakanık ve yerel yönetimlerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini belirtti. Açıklama sırasında bölgede polis bulundurulmasına da tepki gösteren Kadıgil, protesto hakkının kullanıldığını ve polisin görevinin hayvan katillerini yakalamak olduğunu belirtti.

Konuşmasında yaklaşan seçimlere de işaret eden Kadıgil, iktidarın tüm canlılara karşı işlediği suçlar için hesap vereceğini vurguladı.