Kadıköy’de 'sefalet ücreti' protestosu: 'Artık geceleri ışık açmadan oturuyoruz'

Kadıköy’de 'sefalet ücreti' protestosu: 'Artık geceleri ışık açmadan oturuyoruz'

Haftalardır beklenen asgari ücret, bugün açıklandı. İşveren temsilcilerinin telkinleri doğrultusunda karar alan Asgari Ücret Komisyonu, asgari ücreti net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak açıkladı.

Emre Orman

Asgari ücreti “sefalet ücreti” olarak tanımlayan Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu (TÇSP); Kadıköy’de Süreyya Operası önünde bir araya gelerek protesto eylemi gerçekleştirdi. TÇSP adına basın açıklamasını okuyan Şeyda Gümüşay, şunları kaydetti:

Yoksulluk sınırı 8 bin 197 TL’dir. Belirlenen 2 bin 825 TL’nin 268 TL’si AGİ, 75 TL’si de devlet desteği. Esasında asgari ücret 2 bin 482 TL’dir. Yani bize, sizi açlıktan öldürmeyeceğiz ama karnınız da tok olmasın, diyorlar. Kendileri milyonlarca işçiden kesilecek vergiyi de kendilerine yapılacak zammı da bir gecede belirleyebiliyorken, bizlere reva gördükleri ortadadır. Her gün gıdaya ve hijyen malzemelerine zam gelmektedir. Bize yapılan bu zam yoksulluk dayatmasının bir parçası değildir de nedir? Krizin yükünü vergileri silinen patronlara değil de bize yıkmak değildir de nedir? Enflasyonun gerçek değerde olmadığını biliyoruz ve belki %50'nin üzerinde son 6 ayda enflasyon artışı olmuş ve bunu bizden gizli tutuyorlar. Fakat bunu her gün bakkalda, markette, manavda hissediyoruz. Her gün aldığımız peynire, yağa, zeytine zam geliyor. Artık geceleri ışık açmadan oturuyoruz. Soğukta doğalgaz kullanmıyoruz. Çünkü faturalar alınan maaşla ödenebilirin ötesindedir. Biz dayatılan bu tabloyu kabul etmiyoruz. Sadece asgari ücreti değil bununla beraber dayatılan ücretsiz izin saldırılarını, güvencesiz çalıştırılmayı, esnek çalıştırılmayı, kısa çalışma ödeneği vb dayatmaları da kabul etmiyoruz. Bizler insanca bir yaşam ve insanca bir çalışma koşulu istiyoruz ve biliyoruz bunu biz mücadele etmedikçe vermeyecekler.”

Eylem, “Genel grev, genel direniş” ve “Milyonlar aç, milyonlar işsiz, işte sizin düzeniniz” sloganlarıyla sona erdi.