Kadıköy Mag “Düşmanını Tanı” diyor!

Kadıköy Mag “Düşmanını Tanı” diyor!

“Know Your Enemy-Düşmanını Tanı” temasıyla Kadıköy, Kadife Sokak’taki Kargart’ta açılan karma sergi sanatseverlerle buluşuyor.

Deniz Burak Bayrak

İÇİNDEKİ DÜŞMANI BİLMEK…

‘Düşmanını Tanı’ adını taşıyan sergide resimden dijital kolaj ve illüstrasyona, karakalemden heykele geniş bir çalışma skalası göze çarpıyor. Sergiyi oluşturan Kadıköy Mag’in kurucusu ve serginin küratörü Tuna Mitrani, yaptıkları işin daha çok bilinmeyen, popüler olmayan sanatçılara ses olacağının ve onları görünür kılmayı amaçladığının altını çiziyor. “Türkiye’nin her yerinden azim ve yeteneklerini gördüğümüz insanlar odak noktamız.” diyen Mitrani pandemi döneminde dijitalde biriktirdikleri sanatçı ve işleri takipçilerle buluşturmaktan ve böyle sıcak bir etkileşim yarattıklarından ötürü çok mutlu olduğunu da dile getiriyor. Temanın aslında “içindeki düşmanı bilmek”ten geldiğini belirten Mitrani, yaşanmış hikâyelerden çıkarılan bir erdemin serginin ivmesi olduğunu hatırlatıyor.

Sergi mekânı olarak Kargart’ın seçilmesi ise Tuna Mitrani’nin özel tercihi. Çünkü Mitrani burayı yıllardır tanıdığını ve her zaman evi gibi gördüğünü vurguluyor. Mekânda sanatla müzikal performansın iç içeliğini de görüyoruz.

SAMİMİ BİR SERGİ ORTAMI VAR

Sergi tamamen kâr amacı güdülmeden yapılıyor. Tipik galerilerden bu noktada ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu da ortamda samimi bir havanın estiğini hissettiriyor. Özgür bir ortamda kolektif bir sinerjinin meydana geliyor olması Mitrani için daha büyük bir öneme sahip.

KARANLIK VE AYDINLIK

Sergi koordinatörü Gülçin Topaç aynı zamanda işleri de sergilenen bir sanatçı. Soyut dışavurumcu ve hiperrealist işler üreten Topaç, uzmanı da olduğu peyzaj mimarlığına referanslı işler yapıyor. Tuval üzerine yaptığı akrilik çalışmalarda bulunan harfler ve rakamlar onun sayısalcı tarafının dışavurumu. Aydınger kâğıda yaptığı kara kalem çalışma içinse “Bergson’un Persona filminden etkilendim. Sanat alanına geçişte zorlandım. Filmden esinli çalışmayı karanlık bir dönemde resmettim ama iş ışıkla etkileşime geçerek aydınlık bir perspektif sağladı.” diyor.

ET VE TEN GÖRÜNÜRLÜĞÜ

Sanatçılardan Mehmet Ali Yıldız ise Marmara Üniversitesi GSF Resim Bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans yapıyor.  Dört adet tuval üzerine yağlı boya ve karışık teknikte resmettiği işlerde dualite göze çarpıyor. Ontolojik ve psikolojik bağlamlar kuran sanatçı “et” ve “ten” görünürlüğünü yansıtıyor.

Farklı disiplinlerdeki işleriyle Ahmet Aydın Atmaca, Babek Sobhi, Büşra Kara, Damla Özdemir, Ebrahel Lurci, Efe, Ege Subaşı, Erman Gürcüm, Feyzan Alasya, Hüseyin Özçelik, Kübra Ateş, Maya Euphoria, Metin Toplu, Noyan Zenger, Osman Özkan, Pınar Batman, Yiğit Tunca, Umut Kural da sergide yer alan diğer sanatçılar.

“Başkalarında kızdığın şey aslında en çok sende var olan şey mi?” sorusunu soran “Düşmanını Tanı” sergisi 3 Nisan 2022’ye kadar Kadıköy Kargart’ta görülebilir.

 

 

DAHA FAZLA