Kadıköy Kent İnisiyatifi’nden Söğütlüçeşme AVM/Gar Projesi’ne karşı eylem

Kadıköy Kent İnisiyatifi’nden Söğütlüçeşme AVM/Gar Projesi’ne karşı eylem

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme’deki AVM/Gar Projesi’ne karşı Akfen Holding önünden seslendi: “Halk yoksullukla boğuşurken kamu kaynakları sermayeye aktarılıyor”

İleri Haber

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Söğütlüçeşme İstasyonu’nda yapılmak istenen AVM/Gar projesine karşı Beşiktaş’ın Levent semtinde bulunan Akfen Holding’in önünde basın açıklaması düzenledi.

Sürece dair bilgilendirmenin yapıldığı eylemde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2019 yılında Söğütlüçeşme’de AVM/Gar projesini onayladığını ancak Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Kadıköy Belediyesi’nin açtığı davalar sonucunda planın iptal edildiği ifade edildi.

Daha sonraki süreçte 2021 yılının Aralık ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın (ÇŞİDB) projede değişikliğe gittiğini açıklayarak projeyi yeniden askıya çıkardığını ve 6 Nisan 2022 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP) tarafından yapılan bilgilendirmeyle, proje ihalesini Akfen Holding iştiraki olan Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm A.Ş.’ye 20 milyon Euro bedelle verildiği açıklandı.

HAYDARPAŞA GARI’NIN, GAR HİZMETİ VERMEYE BAŞLAMASI TALEP EDİLDİ

Açıklamada Söğütlüçeşme’nin yeşil alan olarak korunması talep edilirken, Haydarpaşa Gar’ının bir an önce gar hizmetlerini vermeye başlaması istendi.

Kadıköy Kent İnisiyatifi’nden Fulya Girginer tarafıdan yapılan basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2019 yılında Söğütlüçeşme’de gerçekleştirilmek üzere bir AVM/GAR Projesi ve İmar Planı değişikliği hazırladı. Ancak bu proje ve plan değişikliği Kadıköylüler, TMMOB, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve dönemin Kadıköy Belediyesi’nin planlara yoğun itirazı ve açtıkları dava sonucunda iptal edildi.

Temmuz 2021 de iptal kararını veren İstanbul 13. İdare Mahkemesi, iptal gerekçesi olarak, “planlama esasları ve teknikleri ile şehircilik ilkelerine uygun olmadığı anlaşılan dava konusu planlarda hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı”nı ileri sürerek imar planı değişikliğini iptal etmişti.

Ancak daha sonra; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2021 Aralık ayında planları revize ettiğini iddia ederek yeniden askıya çıkardı. Çevre, Şehircilik ve İklim İstanbul İl Müdürlüğü’nün sayfasında “Bilirkişi raporlarında belirtilen gerekçeler doğrultusunda gerekli tüm revizelerin yapıldığı” ifade edilmekle birlikte, yeni projenin ne olduğu kamuoyuna açıklanmamıştır.

Biz Kadıköylüler, içeriği kamuoyuna resmen açıklanmayan projeyle ilgili bazı bilgileri, halka açık bir firma olan müteahhit AKFEN Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, 6 Nisan 2022’de yaptığı KAP açıklamasından öğrendik. Söz konusu açıklamada, Akfen Holding iştiraki Fıratcan İnşaat Ticaret ve Turizm A.Ş.'nin toplam 20 milyon EUR bedelle, Yüksek Hızlı Tren Viyadüğü ile birlikte Söğütlüçeşme'yi bir kültür, sanat ve yiyecek-içecek merkezi haline getirecek yapılaşmayı planladığı belirtilmektedir.

‘TCDD HALKI YANILTMA SUÇU İŞLİYOR’

 TCDD projeyi “Viyadük ve Çevre düzenlemesi” diye tanımlayarak yapılacak işi basitleştirmeye, Kadıköylülerden gelecek tepkileri azaltmaya çalışıyor, böylece halkı yanıltma suçu işliyor.

Kamusal bir fayda üretmeyecek bu projenin amacı Fıratcan Holding’in kasasını doldurmak. Dolayısıyla, Fıratcan Holding’in %51 hissesine sahip Akfen Holding’i, %49 hissesine sahip Denetleme Kurulu Üyesi Abdurrahman Özçelik’in oğlu Sefa Özçelik’i zengin etmek.

Dikkat çekmek istediğimiz bir diğer ilişki de Fıratcan İnşaat’ın 25 Mart 2019 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanı Celal Demirtaş’tı. Celal Demirtaş’ın kardeşinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda “Bakan Yardımcısı” olan Mücahit Demirtaş. Özetle, Söğütlüçeşme’de bildik senaryo devrede.

‘HALK YOKSULLUKLA BOĞUŞURKEN KAMU KAYNAKLARI SERMAYEYE AKTARILMAYA DEVAM EDİLİYOR’

Halk yoksullukla boğuşurken, kamu kaynakları hem iktidar ve çevresine, hem de sermayeye aktarılmaya devam ediliyor. Özetle Akfen/Fıratcan İnşaat Çetesi daha önce mahkeme tarafından iptal edilen projeyi küçük rötuşlarla yeniden ve hakkında açılmış olan davalara rağmen hızlandırılmış bir şekilde hayata geçiriyor. Biz Kadıköylüler, kentin içinde kalan az sayıdaki yeşil alanlardan biri olan bu alanın yeşil alan olarak kullanılmaya devam edilmesini istiyoruz. Söğütlüçeşme’de bu çalışma hemen durdurulmalı, yeşil alan korunmalı, Haydarpaşa Garı, bir an önce gar hizmetlerini vermeye başlamalıdır.”

DAHA FAZLA