Kadıköy Esnaf Dayanışması: Ölmek de batmak da istemiyoruz

Kadıköy Esnaf Dayanışması: Ölmek de batmak da istemiyoruz

İşsiz kalan binlerce insana gelir desteği sağlanmadan alınan bu kararlar sonucunda Kadıköy Esnaf ve Dayanışma İnsiyatifi Kadıköy Süreyya Operası’nda bir eylem gerçekleştirdi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında pek çok işletme devlet kararıyla tekrar kapatıldı . İşsiz kalan binlerce insana gelir desteği sağlanmadan alınan bu kararlar sonucunda Kadıköy Esnaf ve Dayanışma İnsiyatifi Kadıköy Süreyya Operası’nda bir eylem gerçekleştirdi.
Özellikle kafe, bar, lokanta gibi işyerlerinde çalışanlar kendilerini kötü günlerin beklediğini, gerekli destek sağlanmazsa bu sürecin atlatılamayacağını ifade etti.

"Ölmek de batmak ta istemiyoruz" diyen Kadıköylüler, “Virüs illetinden kurtulmak, bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu sürecte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır. dedi”

CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun yer aldığı eylemde basın metnini Ekin Can Alıcı okudu. Eylem sonlanırken Cuma günü Kadıköy rıhtımda gercekleşecek eyleme çağrı yapıldı.


Yapılan açıklama şu şekilde:

"2020 yılının ilk ayları itibariyle başlayan pandemi sürecinin ikinci dalgası yakıcı bir biçimde kendisini hissettirmektedir. Vaka ve ölüm rakamlarındaki artışa karşı önlem  alınması elbette kaçınılmaz olmuştur. Fakat tedbir olarak ilan edilen yeni kurallar büyük bir kesimin işsiz kalacağı bir süreç yaratmıştır. Tedbir alınmalı fakat tedbir alırken etkilenecek kesimlerin ekonomik koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlarca yıl vergilerini vermiş esnafların hayatta kalması imkansızlaşmış çalışanlar yoksulluğa ve açlığa itilmiştir. Devletin pandeminin yayılmasına karşı alacağı önlemler sadece temas kanallarının kapatılması değil aynı zamanda temas kanallarında çalışan ve işletenlerinde asgari yaşam standartlarını temin etmektir. 

Çalışmadığımız dönemlerin faturaları, vergileri, kiraları çığ gibi büyümektedir.

İtiraz ettiğimiz noktanın altını özellikle çizmek istiyoruz. Bizim derdimiz alınan tedbirler yada kapatma kararları değil, derdimiz yüz binlerce insanın çalıştığı, bir o kadar da ailesi olan bir bütünün biz kapattık oldu anlayışıyla açlığa terk edilmesinedir.

Virüs illetinden kurtulmak, bu virüs yüzünden ölmek istemiyoruz. Devlet bize bir yol göstermelidir. Yapılan nakdi ücret destekleri çalışanlara yetmemekte, bizlere verilen ise bırakın 1 ayı 15 günlük kapalı dükkan giderlerini bile karşılamamaktadır. Neredeyse 1 yıla yaklaşmış bu sürecte dayanma gücümüz artık kalmamıştır. Ciddi bir işsizlik ordusu büyümesi şayet tedbir alınmaz ise kaçınılmaz olacaktır.

Bu tablonun tersine döndürülmesi mümkündür. 

Taleplerimiz sade ve yaşamsal olarak elzemdir.

* Kira ödemeleri durdurulmalıdır. Sadece dükkan değil nakdi ücret desteği alan herkesin ev kirası ödemeleri de durdurulmalıdır.
* Stopaj vergileri iptal edilmelidir
* Pandemi dönemi boyunca ortaya çıkan bütün vergiler silimelidir.
* Elektrik, su, doğalgaz gibi faturalardaki vergiler kaldırılmalıdır.
* Esnafa sıfır faiz ile bir yıl ödemesiz gider karşılama kredisi verilmelidir.

Bu tedbirler alınmakta ne kadar geç kalınırsa yaraların sarılması da o kadar imkansızlaşacaktır. Bugüne kadar devlete vergi verenlerin bugün artık devletten destek görmesi zamanı gelmiştir. Bu süreci hep beraber atlatalım. Sağlıklı günlerde tekrar buluşalım.

Tekrar ediyoruz ölmek de batmak da istemiyoruz."