Kadıköy Belediyesi işçileri grev ilanını astı: Talepler karşılanmazsa 16 Şubat'ta greve çıkılacak!
Genel-İş'in çağrısıyla belediye binası önünde bir araya gelen işçiler, kitlesel biçimde grev ilan etti.
05-02-2021 15:11

İleri Haber
TİS görüşmeleri tıkanan Kadıköy Belediyesi işçileri belediye binasına grev ilanını astı. İşçilerin talepleri karşılanmazsa 7 iş günü sonunda yüzlerce işçi greve çıkacak.
İstanbul Kadıköy Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesinde (TİS) ara buluculuk dönemi sona ererken, yetkili sendika Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 1 No’lu Şube 60 günlük süre içinde greve çıkma hakkı kazanmıştı.
Bugün işçiler Genel-İş’in çağrısıyla belediye binası önünde bir araya geldi. Binaya grev kararını asan işçiler, talepleri karşılanmazsa 7 iş günü sonunda greve çıkacak.
İLGİLİ HABERLER
Bir sağlık emekçisi daha koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti
TTB, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Eşsiz Çınaroğlu'nun Covid-19 sebebiyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
25-02-2021 10:14

Türk Tabipleri Birliği (TTB), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bir sağlık emekçisinin daha hayatını kaybettiğini duyurdu.
AKP iktidarının ''Hakkınız ödenmez'' dediği fakat salgınla mücadelede yalnız bıraktığı sağlık emekçileri hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.
TTB'nin yaptığı sosyal medya paylaşımına göre, İstanbul'da çalışan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Eşsiz Çınaroğlu koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi.
#ÖfkeliyizÇünküÖlüyoruz
— TürkTabipleriBirliği (@ttborgtr) February 24, 2021
İstanbul'da çalışan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Eşsiz ÇINAROĞLU'nu COVID-19 nedeniyle kaybettik.
Ailesine ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.#OyalamaDeğilYasa pic.twitter.com/Ed31q1a3gb
Maltepe Belediyesi’nden yurttaşların telefonlarına SMS: Çalışanları engelliyorlar
Toplu İş Sözleşmesi’nde anlaşma sağlanamayan Maltepe Belediyesi’nde grev çıkan işçilerle ilgili Maltepeli yurttaşların cep telefonlarına SMS yoluyla bir mesaj gönderildi. Mesajda, greve çıkan işçilerin içindeki bir grubun, grev sürecinde çalışacak işçilerin engellendiği iddia edildi. İşçiler bu iddiayı yalanladı.
24-02-2021 22:24

İleri Haber
Maltepe Belediyesi’nde Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması sebebiyle işçiler greve çıktı. Belediye bugün, grev sürecinde çalışacak işçilerin ve araçların engellendiğini iddiasını içeren bir açıklama yayınladı. Açıklamayı SMS yoluyla da yurttaşlara gönderen belediyenin açıklamasında “Saygı ile yaklaştığımız grev sürecinde emekçilerimizin alın terinin arkasına saklanan art niyetli bir grup tarafından, mesaisini sürdürmek isteyen emekçilerimiz ve evsel atıklar için görev alacak araçlarımız engellenmektedir. Gerekli tutanak ve görüntüler alınmış olup, yasal süreç başlatılması adına başvurular yapılmıştır.” ifadeleri yer aldı.
Açıklamaya sosyal medya hesabından yanıt veren DİSK üyesi Alkan Oduncu ise “Açıklayayım; greve çıkılacağını öngörerek sırf grevde çalıştırmak için 2 hafta önce 60 kişi işe aldılar ve bu amaçla aldıklarını itiraf ettiler. İşkur’un grev sırasında zorunlu çalışacaklar listesinde adı olmayan kimseyi çalıştırmıyoruz, bu arkadaşlar da dahil. Durum budur” dedi.
Açıklayayım; greve çıkılacağını öngörerek sırf grevde çalıştırmak için 2 hafta önce 60 kişi işe aldılar ve bu amaçla aldıklarını itiraf ettiler. İşkur’un grev sırasında zorunlu çalışacaklar listesinde adı olmayan kimseyi çalıştırmıyoruz, bu arkadaşlar da dahil. Durum budur. https://t.co/PcA1iFa0Lo
— Alkan Okuducu (@AlkanOkuducu) February 24, 2021
TİP heyeti ve HDP'li vekillerden grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerine ziyaret: 'Kimden gelirse gelsin hak gaspına karşı mücadele meşrudur'
Ziyarette bir konuşma yapan Barış Atay, işçilerin direnişini selamlarken, meşru hak arayışlarını desteklemek için işçilerin yanında olduklarını ifade etti.
24-02-2021 17:17

İleri Haber
TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve parti heyeti ile HDP’li vekiller Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm, grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu. Burada işçilere seslenen Barış Atay, “Kimden gelirse gelsin hak gaspına karşı mücadele meşrudur. Karşımızda kimin olduğuna bakmaksızın sizlerin yanında durmak da bizim görevimizdir” dedi.
İstanbul'da Kadıköy ve Ataşehir'in ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri (Genel-İş) Sendikası ile Maltepe Belediyesi arasında 1500 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler dün greve başlamıştı.
Gülsuyu semtindeki Maltepe Belediyesi Temizlik İşleri Şantiyesi'nde toplanan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi işçiler, 24.00 itibarıyla "Bu iş yerinde grev var" yazılı pankartı bina girişine asmıştı.
DİRENEN İŞÇİLERE DAYANIŞMA ZİYARETİ
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay öncülüğündeki parti heyeti ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Musa Piroğlu ve Züleyha Gülüm işçilere bugün dayanışma ziyaretinde bulundu.
‘KİMDEN GELİRSE GELSİN HAK GASPINA KARŞI MÜCADELE MEŞRUDUR’
Burada bir konuşma yapan Barış Atay, işçilerin direnişini selamladı. Meşru hak arayışlarını desteklemek için işçilerin yanında olduklarını ifade eden Atay, “Kimden gelirse gelsin hak gaspına karşı mücadele meşrudur. Karşımızda kimin olduğuna bakmaksızın sizlerin yanında durmak da bizim görevimiz. Bundan sonra alacağınız her kararda, kararın öncelikle size ait olduğunu bilerek yanınızda duracağımızdan, bir adım geri atmayacağımızdan emin olabilirsiniz. Umarım bu dayanışmamız, sizlerin haklarını alabilmeniz için yardımcı olur. O zamana kadar omuz omuza direnmeye devam edeceğiz” dedi.
Ziyaret esnasında alanda sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganları atıldı.
Ekmekçioğulları işçilerinin haklılığı tescillendi: 'Kod29'la işten çıkarma hukuksuzdur'
Ekmekçioğulları Metal işçilerinin direnişi 86 gündür devam ederken, Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından İŞKUR'a yapılan itiraz başvurusu sonuçlandı.
24-02-2021 15:20

İleri Haber
Çorum’da sendikalı oldukları için Kod29 kullanılarak işten çıkarılan Ekmekçioğulları işçilerinin haklılığı kanıtlandı. İncelemelerini tamamlayan İŞKUR müfettişleri, 90 işçinin Kod29'la işten çıkarılmalarını yasalara ve mevzuatlara aykırı buldu.
Çorum'da, Devrimci İşçi Sendikalar Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye oldukları için, “Kod29” olarak geçen 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları' gerekçesiyle işten çıkarılan Ekmekçioğulları Metal işçilerinin direnişi 86 gündür devam ederken, Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’ne (İŞKUR) yapılan itiraz başvurusu sonuçlandı.
Sendikanın itirazıyla ilgili incelemelerini tamamlayan İŞKUR müfettişleri, 90 işçinin Kod29'la çıkartılmasını yasalara ve mevzuatlara aykırı buldu. İŞKUR’un, üyelerin işsizlik sigortasından faydalanabilmeleri için gerekli düzeltmeleri yaptığı ve kararın işçilere SMS'le yoluyla bildirildiği öğrenildi.
PATRONLARIN SIĞINAĞI: KOD29
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle AKP iktidarı tarafından 17 Nisan’da patronlara işten çıkarma yasağı getirilirken, bununla birlikte sınırsız ücretsiz izin hakkı da sağlandı. Bu kapsamda 7244 sayılı Kanun ile 4857 İş Kanuna Geçici 10. Madde eklenerek salgın süresince iş sözleşmesinin fesihleri yasaklandı. Bunun tek istisnası olarak 4857 Sayılı İş Kanunun 25. Maddesi’nde yer alan ve “Kod29” olarak geçen "ahlak ve iyi niyete uymayan nedenler” kabul edildi.
Kod29, patronlara işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih hakkı tanırken, bu kod özellikle salgın döneminde sendikalaşan, hak arayan işçilere karşı kullanılıyor.
Kartal Belediyesi'nde işçiler grev kararını astı
Grev kararını asan işçiler, anlaşma sağlanamazsa 4 Mart’ta greve çıkacaklarını duyurdu.
24-02-2021 08:37

İstanbul'un Kartal Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde belediye yönetiminin sendikanın taleplerini kabul etmemesi üzerine DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube üyesi işçiler grev kararını astı. Anlaşma sağlanamazsa işçiler 4 Mart’ta greve çıkacak.
Kartal Belediyesi’nde çalışan işçiler dün öğle saatlerinde grev kararını asmak için belediye önünde toplandı. İşçiler “Sözleşme hakkımız söke söke alırız”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sözleşme hakkımız grev silahımız”, “Kahrolsun işçi düşmanları”, “Kartal halkı emekçine sahip çık” sloganlarını attı.
İşçilere Ataşehir, Kadıköy, Maltepe belediyelerinde çalışan işçiler de destek verdi.
Kafe-bar ve turizm emekçileri bir kez daha seslerini yükseltti: 'Tedbirler alınsın, iş yerlerimiz açılsın'
Farklı şehirlerde bir araya gelen emekçiler, yaptıkları açıklamalarla, içinde bulundukları zor durumu ve taleplerini dile getirdi.
22-02-2021 21:44

İzel Sezer - Antalya
İleri Haber
Kafe-bar ve turizm işçileri, ülkenin farklı noktalarında bir kez daha seslerini yükselterek “Geçinemiyoruz” dedi. AKP’nin kalabalık kongreleri ve cenaze törenlerini hatırlatan emekçiler, “Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimizde mi yayılıyor?” diye sorarak, acilen iş yerlerinin açılmasını talep etti.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle kafe, restoran ve barlar 170 gün önce kapatıldı. Konuya ilişkin bugün Antalya Eğitim Sen Şube Binası’nda bir araya gelen Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası’ndan emekçiler yaptıkları açıklamada, içinde bulundukları zor durumu ve taleplerini dile getirdi.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
Hükümet pandemi destekleri doğrultusunda çalışanlara; Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ve ücretsiz izin nakdi ödeneği sağlandı. Kısa çalışma ödeneği alanlar 1.500 TL, ücretsiz izne çıkarılanlar ise 1.170 TL ile geçinmek zorunda bırakıldı. Şimdi mekanların ne zaman açılacağı belli olmamasına rağmen hükümet kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart’ta, ücretsiz izin nakdi yardımının ise 17 Mart’ta kesileceğini belirtti. İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. Şimdi o da kesiliyor. İş yerlerinin kapatıldığı dönemlerde kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik ödeneğinden faydalandırılan işçiler sosyal güvenlik primlerinden de faydalanamıyor. İşçilere bir miktar para veriliyor ama karşılığında sosyal güvenceleri ellerinden alınıyor. Ücretsiz izin ve kısa çalışma dönemleri çalışanların emeklilik haklarında mağduriyete sebep olmamalıdır.
‘MEKANLARIN TÜMÜ AYRIM YAPILMADAN AÇILMALIDIR’
Yeme-içme sektöründeki iş yerlerinin, pandemi nedeniyle tam kapasiteyle değil düşük kapasiteyle açılacağı konuşuluyor. Düşük kapasiteyle açılması demek, birçok insanın işine dönememesi demektir. Bu sebeple kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin nakdi yardım desteği tüm sektörler için kaldırılsa bile, yeme-içme sektörü için yıl sonuna kadar devam ettirilmelidir. Aksi takdirde sektördeki birçok arkadaşımız işsizlikle, açlıkla yüz yüze kalacaktır. İl ve ilçelerin koronavirüs pandemisinin yaygınlığına göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorize edileceği buna göre açılacağı duyuruldu. Mekanlar düşük, orta, yüksek, çok yüksek ayrımı yapılamadan açılmadır. Pandeminin yükünü biz çekeceğimiz kadar çektik. Mekanların açılmasında işletme ayrımı yapılmamalı tüm mekanlar aynı anda açılmalıdır.
Milyonlarca insanın içinde olduğu bir sektör yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, işçiler ise açlıkla karşı karşıya. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda. . Cumhurbaşkanı, ‘‘Kapanan dükkan yok’’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın!
‘HÜKÜMETTEN HEPİMİZİN ALACAĞI VAR’
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 13 Ocak’ta kongreleri başladı, kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Cumhurbaşkanı bile salonlar için, ‘‘Salon lebalep dolu’’ diyor, o derece dolu salonlar. Dün Sağlık Bakanının da katıldığı bir cenaze törenini hep beraber izledik, cami avlusu hınca hınç doluydu. Soruyoruz: Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimiz de mi yayılıyor. iş yerlerimiz acilen açılmalıdır. HES Kodu ile toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı. Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükümetten!
Son olarak Kahvehane, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları örgütsüz olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı örgütlenmeye çağırıyoruz. Hesabı biz ödemeyeceğiz!
İSTANBUL’DA EYLEM: ‘HESABI BİZ ÖDEMEYECEĞİZ’
İstanbul’da emekçiler Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya gelerek, “Hesabı biz ödemeyeceğiz” diye seslerini yükseltti. Emekçilerin eylemine Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.
BURSA
Bursa'da da emekçiler Uğur Mumcu Bulvarı'nda bir araya gelerek "Sesimizi duyan var mı?" diye haykırdı.
İZMİR
Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir eylem yapan emekçiler "Pandemi, kriz yoksulluk... Hesabı biz ödemeyeceğiz" pankartı taşıyarak salgında iş yerinin kapanması ve yaşadığı ekonomik sorunlar sebebiyle yaşamına son veren Mehmet Mertel için slogan attı. Eylemde yapılan basın açıklamasında
Adalet ve Kalkınma Partisinin 13 Ocak’ta kongreleri başladı, kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Cumhurbaşkanı bile salonlar için, ‘‘Salon lebalep dolu’’ diyor, o derece dolu salonlar. Özel ve resmi kurslarda yüz yüze eğitim başladı. Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun azalmasıyla, sağlık personelinin izin yasağı kaldırıldı. Normalleşme adımları atılıyor, bize öncelik verilmeli iş yerleri açılmalıdır.
HES KODU ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı. Son aylarda müzisyen intiharları da arttı. Hepimizin alacağı var hükümetten!
Bir önceki cuma günü İzmir'de müzisyen arkadaşımız aynı zamanda İzmir Müzisyenler Derneği üyesi Mehmet Mert El geçinemediği için intihar etti. Geçtiğimiz aylarda ise Duran Ay ve Erdem Topuz isimli iki müzisyen arkadaşımız daha yine geçim ve işsizlik derdi ile hayatlarına son verdiler. İntiharlar münferit olaylar değiller ve önlenebilecek ölümler. Hizmet, eğlence ve yeme-içme sektöründe çalışanlar ve işletme sahipleri olarak başka hiç bir arkadaşımızı kaybetmemek için hükümeti adım atmaya çağırıyoruz. Geçinemiyoruz da yaşayamıyoruz da.
Son olarak kahvehane, otel, lokanta, meyhane, kafe ve bar çalışanları sendikasız olduğu için bu süreçte hak arama zeminlerinden yoksun kalmıştır. Tüm arkadaşlarımızı; iletişim kanallarımızı arttırmak, yan yana gelişlerimizi çoğaltmak ve içine düşürüldüğümüz yoksulluğa karşı birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Sektörde çalışan tüm arkadaşlarımızı, sendikalarda, derneklerde ve meslek birliklerinde örgütlenmeye çağırıyoruz.