Kadıköy Anadolu Lisesi yerleşkesinin bir bölümü yol projesi için ayrılmış!

Kadıköy Anadolu Lisesi yerleşkesinin bir bölümü yol projesi için ayrılmış!

Depreme korunaklı yeni bina yapımı gerekçesiyle boşaltılan Moda sahilindeki değerli yerleşkenin bir kısmı verilen sözlere rağmen trafik yolu yapımı gerekçesiyle Kadıköy Anadolu Lisesi'nden alınacak.

İleri Haber

Okul binalarının yıkılıp yeniden yapılması projesi nedeniyle eğitim-öğretim faaliyetleri yaklaşık 2 sene başka okul binalarına kaydırılacak olan Kadıköy Anadolu Lisesi'nin 32 dönümlük arazisinin bir bölümünün ise yol projesi için ayrıldığı ortaya çıktı.

Okul Müdürü Ali Fuat Güney, bir grup öğrenci velisiyle geçen hafta yaptığı toplantıda, okulun Saint Joseph Koleji ile sınırındaki 1 dönümlük bölümünün bir sokak projesi için ayrıldığını doğruladı.

Oysa valiliğe bağlı İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Alman kalkınma bankası KfW kredisiyle başlattığı projede, binaların tarihi dokusunun ve ağaçların korunacağı sözü verilmişti.

Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği (KALİD) ve Kadıköy Anadolu Lisesi Eğitim Vakfı (KALEV) tarafından 28 Haziran'da yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer almıştı: "Okulumuza ait 32 dönüm arazinin Kadıköy Anadolu Lisesi'nden tamamen ya da kısmen alınacağı, farklı amaçlarla başka inşaatlar yapılacağı, camianın alanının küçüleceği, gayrimenkul rantına peşkeş çekileceği, inşaatın uzun yıllar süreceği yönündeki şayiaların gerçek olma ihtimalini gösterir hiçbir karar ya da gelişme ya da emare bulunmadığını, ilgili tüm kurumlar tarafından onaylanarak ihaleye çıkan projede ve şartnamede arazimiz üzerinde sadece Kadıköy Anadolu'nun kullanımının öngörüldüğünü de tekraren ve önemle belirtmek isteriz."

ÖĞRENCİLERE KAPALI, DİZİ ÇEKİMİNE AÇIK

Yaklaşık 2 yıl boyunca Merdivenköy semtindeki Halil Türkkan Ortaokulu ile İstanbul Kadıköy Lisesi'ne bölünmekle yüz yüze olan öğrenciler ise okula ve pansiyon binalarına sokulmamalarına tepkili.

Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrenci Dayanışması'ndan yapılan açıklamada, "MEB tarafından kısmi yüz yüze eğitim genelgesi yayınlandığı günden beri eğitim alabilmek için okulumuza gelmek ve yatakhanede barınmak istiyoruz. Okula gelip ders görmek isteyen öğrencilerin 'okulun dayanıksız olduğu', 'sınıfların tozlu olduğu', 'eğitim için yeterli personel olmadığı' gerekçeleriyle barınma ve eğitim hakları gasp edildi" ifadeleri kullanıldı.

Aynı okul binalarının bir dizi çekimi için kiralanması da eleştirilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Öğrenciler için çok tozlu olan ve yıkılması gereken okul binası bir dizi için boyanıp hazırlandı. Öğrenciye açılmayan okul set haline getirildi. Kendi öğrencisinin türlü bahanelerle içeri alınmadığı okulumuza arabasını park etmek isteyen yabancılar otoparkı kullanmak için girebildi."

"Bize verilen sözler tutulmuyor, okul arazimizin ve öğrencilerin geleceği hakkında neler olacağına dair hiçbir garanti verilmiyor. Daha dün bizlere arazinin olduğu gibi kalacağını söyleyenler bugün 1 dönüm kaybımızı yüzümüze söyleme kuvvetini kendinde buluyor. Biz artık söylediklerinize inanmıyoruz. Kadıköy Anadolu Lisesi ticarethane değil okuldur, öğrencilerinindir!"

Birçok öğrenci, veli ve mezun, alt ve üst sınıf öğrencilerin birbirinden koparılıp kontenjanın düşürülmesi gibi uygulamaların okulun demokratik ve aydınlıkçı kültürünü baskılamak için kullanılacağı kaygısını taşıyor.

ÇAMLIK TEHLİKE ALTINDA

Küçük Moda semtini Yoğurtçu Parkı Caddesi'ne bağlayacak bir yol projesinin okul arazisini daraltmakla kalmayıp, yerleşkenin Moda Sahili tarafındaki "Çamlık" denilen bölgesini tahrip etmesinden endişe ediliyor. Çam ağaçları yerinde dursa bile, öğrencilerin Kalamış Sahili karşısında huzurla nefes aldığı ve açık hava etkinlikleri düzenlediği "Çamlık" alanının, yanı başındaki araç trafiği nedeniyle vasfını yitirmesi riski var.

NELER OLMUŞTU?

- "Proje okul" ilanıyla birlikte 52 öğretmen başka okullara tayin edildi. Kadıköy Anadolu öğrencileri kitlesel şekilde öğretmenlerini uğurladı. Öğrenci Birliği kapatıldı, bahar festivalleri engellendi. Öğrenciler okul içinde okulun sembolü olan "martılara" gönderme yapan protestolar düzenledi.

- Pansiyon binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılınca, yatılı öğrenciler Ekim 2017'de prefabrik yapılara taşındı.

- Pansiyon binası 2019 sonunda yıkıldı, ancak yeni inşaat başlamadı.

- 2020 başında, eğitim-öğretim ana binada devam ederken pansiyon binasının inşa edilmesinden vazgeçildi. Tüm binaların yıkılıp inşaatın tek seferde yapılmasına ve öğrencilerin başka yerde eğitim-öğretim görmesine karar verildi.

- İnşaat projesi İPKB ve MEB tarafından onaylandı, Şubat 2021'de ihaleye çıkıldı. İhale Mayıs 2021'de tamamlandı. Yerleşkenin Temmuz'da devredileceği söylendi.

- Öğrencilerin inşaat süresince bölünmeden boş olan Kuleli Askeri Lisesi yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmesi talebi kabul edilmedi.

- Milli Eğitim, öğrencilerin yaklaşık yarısının Halil Türkkan Ortaokulu'na, diğer yarısının İstanbul Kadıköy Lisesi'ne nakledilmesini önerdi.

- Bir grup öğrenci, veli ve mezun 28 Haziran günü okul önünde basın açıklaması yaparak, muhatap alınmamalarını protesto etti.

- CHP Milletvekili Ali Şeker ve HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, ayrı ayrı soru önergeleri vererek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u açıklama yapmaya davet etti.

DAHA FAZLA