Kabine uzun süre sonra ilk kez yüz yüze toplanacak

Kabine uzun süre sonra ilk kez yüz yüze toplanacak

Uzun süre sonra bugün ilk kez yüz yüze gerçekleşecek kabine toplantısında, 65 yaş üstü vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar için uygulanan sokağa çıkma izinleri değerlendirilecek.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sürecinde 9 kez telekonferans yöntemiyle topladığı kabine toplantısını bugün ilk kez yüz yüze gerçekleştirecek. Toplantıda, normalleşme adımları değerlendirilecek ve 1 Haziran normalleşmesinin ardından gelinen durum ile hastalığın seyri gözden geçirilecek.

65 yaş üstü vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar için uygulanan sokağa çıkma izinleri de değerlendirilecek. Toplantıdan esnetme kararı çıkması bekleniyor. Vatandaşların en çok talepte bulunduğu düğün izinleri konusunun da toplantıda ele alınacak başlıklardan biri olduğu ifade ediliyor.

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Kabinede başta 15 büyükşehirde uygulanan hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, 65 yaş üstü ve 18 yaş altına getirilen kısıtlamaların kontrollü olarak ay sonuna kadar sonlandırılması kararının alınması beklentiler arasında. Suriye ve Libya’daki son gelişmelerle ilgili de Erdoğan’a brifing verilecek.

15 BÜYÜK ŞEHİRDEKİ KISITLAMALARIN KALDIRILMASI BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da, koronavirüsle mücadele çalışmaları hakkında brifing verecek. Kabinede, 1 Haziran’da başlatılan ve 9 günü geride bırakan normalleşme dönemi değerlendirilecek. Vaka sayısındaki azalma eğrisinin de ele alınacağı toplantıda, vaka sayısı ve Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda 15 büyükşehirde uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının da, sosyal mesafe ve tedbirlere uyum şartıyla sonlandırılması planlanıyor.

Ağustos ayında başlatılması planlanan düğün sezonuyla ilgili kararın da bugünkü toplantıda alınması bekleniyor. Sezonun başlaması durumunda düğünler yüzde 25 kapasiteyle, ateş ölçümü yapılarak gerçekleşecek. Ekonomide yaşanan son gelişmeler, ekonomik destek paketleri, normalleşme takviminde kısa vadede uygulamaya konulacak düzenlemeler hakkında da değerlendirmeler yapılacak.

BAŞLIKLARDAN BİRİ DE LİBYA

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz Es-Serrac’ın perşembe günü gerçekleşen Ankara ziyareti nedeniyle ertelenen kabinede, Libya ve Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri de ele alınacak. Erdoğan’ın Libya diplomasisi hakkında kabineye bilgi vermesi bekleniyor. Suriye’deki gelişmeler bağlamında İdlib, sığınmacıların durumu tüm yönleriyle değerlendirilecek. Bakan Soylu, yurtiçinde ve yurtdışında yürütülen terörle mücadele operasyonları hakkında sunum yapacak.

Günlerdir tartışılan baro seçimlerinin yeniden düzenlenmesi, çoklu baroların önünün açılması, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu’da yapılacak düzenlemeler ve Meclis takviminin de kabine toplantısının gündem başlıkları arasında olması bekleniyor. Bu çerçevede Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün kabineye bilgi vermesi planlanıyor.