Kabile devleti: Çevre Kanunu, Meclis Genel Kurulu’ndan önce Emine Erdoğan’a sunulmuş!

Kabile devleti: Çevre Kanunu, Meclis Genel Kurulu’ndan önce Emine Erdoğan’a sunulmuş!

AKP sıraları, CHP’li Bakan’ın çevre politikalarına dair eleştirilerine değil, AKP’li Selman Özboyacı’nın, kanun teklifini Cumhurbaşkanı’nın eşine sunması eleştirisine yanıt verdi.

İleri Haber

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP’li Selman Özboyacı’nın kanun Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden, Cumhurbaşkanı’nın eşine sunmasını eleştirdi. “Bir ülkede tek adam rejiminden daha kötü bir şey varsa o da bütün kuvvetlerin; yasamanın, yürütmenin, yargının bir ailede toplanmasıdır” diyen Bakan’a. “Devlet başkanlarının eşleri görevleri gereği sosyal sorumluluk projeleri yürütür” yanıtı geldi.

Çevre Komisyonu Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmekte olan Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuştu.

CHP’li Bakan, 20 dakikalık konuşmasında kanuna ve iktidarın çevre politikalarına dair eleştirilerini sıraladı; AKP Konya Milletvekili Selman Özboyacı’yı ise, kanunu, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a sunması üzerinden eleştirdi.

AKP sıraları, CHP’li Bakan’ın çevre politikalarına dair eleştirilerine değil, AKP’li Selman Özboyacı’nın, kanun teklifini Cumhurbaşkanı’nın eşine sunması eleştirisine yanıt verdi.

‘KABUL EDİLDİM HUZURA, KANUNU SUNDUM’

CHP’li Bakan, “Arkadaşımız, kanun teklifini hazırlamış, komisyondan geçmiş, Meclise gelmeden sunum yapmaya kime gidiyor biliyor musunuz? Sayın Cumhurbaşkanının eşine gidiyor. Cumhurbaşkanının eşine bir milletvekili gidip ‘Kabul edildim huzura, kanunu sundum’ der mi ya, böyle bir şey var mı? Yani bunu birinin anlatması lazım, bunun neresi politika? Yasama organının bir üyesi gidip Cumhurbaşkanına da değil, Cumhurbaşkanının eşine sunum yapıyorsa orada yasama, yürütme, yargı tek kişinin elinde de değil, tek ailenin elinde birleşmiş demektir. Ve bir ülkede tek adam rejiminden daha kötü bir şey varsa o da bütün kuvvetlerin; yasamanın, yürütmenin, yargının bir ailede toplanmasıdır” dedi.

‘HANIMEFENDİYİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN’

AKP’li Selman Özboyacı, “Hanımefendi Cumhurbaşkanımızın eşleridir, sosyal sorumluluk projeleri yürütmektedir, çevreye oldukça duyarlıdır. Biz de bu konuyla alakalı, istişare ettiğimiz diğer bütün STK’ler gibi, Hanımefendiyi bilgilendirmek için böyle bir ziyaret yaptık. Bunun kanun yapmayla hiçbir ilgisi yoktur, zaten Komisyondan geçmiş bir kanun teklifi bugün Genel Kuruld'a görüşülmektedir. Kesinlikle Hanımefendinin bu konularda da böyle ucuz siyasi polemiklere konu olmamasını rica ediyorum. Murat Bey’in böyle bir amacının olmadığını biliyorum ama kendisi bu konudaki gayretimizi biliyor” ifadelerini kullandı.

‘BEN BURADAN SİYASİ BİR İKBAL BEKLİYORUM’

CHP’li Bakan cevaben, “Yasa Meclise gelecek, beş gün önce gidip sunum yapıyorsun. Benim bunu aklım almıyor. Cumhurbaşkanıyla görüşsen yine iyi, ‘Cumhurbaşkanının eşine sunduk’ Bu ne anlatır biliyor musunuz? ‘Ben buradan siyasi bir ikbal bekliyorum, Hanımefendi bu konularda önemli, ben bakın böyle bir şey yaptım, bunu bilin efendim’ demeye gidiyorsun ve ‘Kabul edildim’ diyorsun. Eğer yasama organında bir milletvekili kanun teklifi hazırlayıp, kanun Meclise gelmeden ‘Hanımefendinin huzurunda kabul edildim, sundum’ diyorsa orada yasama, yürütme, yargının kuvvetler ayrılığı tamamen ortadan kalkmıştır” dedi.