Kabil Havalimanı’nın kontrolü Taliban’a geçti

Kabil Havalimanı’nın kontrolü Taliban’a geçti

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Türkiye’nin talip olduğu Kabil Havalimanı’nın kontrolü Taliban’a geçti.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan’daki son Amerikan askerlerinin de çekilmesinin ardından, ‘ABD ve müttefiklerine karşı zafer kazandıklarını’ söyledi. Mücahid, Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın kontrolünün Taliban’a geçmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Bu zafer tüm Afganlarındır” dedi. Mücahid ayrıca ‘yaşananların tüm işgalciler için ders niteliğinde olduğunu’ ifade etti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Taliban Sözcüsü, ABD ve dünyadaki tüm ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise bugün itibarıyla Kabil’deki diplomatik faaliyetlerini askıya aldıklarını ve bu faaliyetleri Katar’ın başkenti Doha’dan yürüteceklerini söyledi.

ABD’li yetkililer, Afganistan’da askeri misyonun tamamlandığını ancak ülkeden ayrılamayanlara yardım etmek için diplomatik misyonun devam edeceğini belirtti. Kabil’den son Amerikan uçağının havalanmasının ardından Kabil’deki kutlamalarda silah sesleri de duyuldu.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie basın toplantısında, “Afganistan’dan çekilmemizin ve Amerikan vatandaşlarının tahliyesi için girişilen askeri misyonun tamamlandığını duyurmak için buradayım” dedi. McKenzie, ABD ve koalisyon güçlerinin uçaklarıyla 123 binden fazla sivilin tahliye edildiğini açıkladı.