Kabil Havalimanı’na IŞİD saldırısı: Ölü sayısı 180'i geçti, 200'den fazla yaralı var

Kabil Havalimanı’na IŞİD saldırısı: Ölü sayısı 180'i geçti, 200'den fazla yaralı var

Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgede IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda 13'ü ABD askeri olmak üzere en az 180 kişi hayatını kaybetti. 200'den fazla kişi yaralandı.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı'nın bulunduğu bölgede üst üste patlamalar meydana geldi.

Reuters haber ajansı, IŞİD'in Kabil'deki saldırıların sorumluluğunu üstlendiğini duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie de saldırının IŞİD tarafından düzenlendiğini söylemişti.

Al-Jazeera tarafından geçilen son bilgiye göre ise saldırırlarda en az 180'den fazla kişi hayatını kaybetti.

BBC, saldırılarda 200'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

'ABD'NİN 31 AĞUSTOS TARİHİNİ UZATMASINA GEREK YOK'

İsmi açıklanmayan Taliban yöneticisi, 28 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini belirterek "Biz, Amerikalılardan daha fazla insan kaybettik" dedi. Taliban yöneticisi, ABD'nin tahliyelerini tamamlamak ve geri çekilmek için 31 Ağustos tarihini uzatmasına gerek olmadığını söyledi.

Batılı bir güvenlik yetkilisi, saldırıların ardından sivillerin tahliyesinin hızlandırıldığını ve uçuşların düzenli olarak yapıldığını belirtti.

BİDEN: KARŞILIK VERECEĞİZ

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden "Kabil'de bu saldırıyı gerçekleştirenler biliyorlar ki biz affetmeyeceğiz, unutmayacağız ve bedelini ödetmek için peşlerine düşeceğiz" dedi.

Biden, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğini öğrenecek bilgiye sahip olduklarını belirterek, IŞİD'in Horasan Kolu'na saldırılar planlanması emrini verdiğini söyledi.

Biden, "Seçtiğimiz yerde ve seçtiğimiz zamanda kuvvet ve hassasiyetle karşılık vereceğiz." ifadelerini kullandı

KABİL’DEKİ PATLAMALAR

Tahliye çalışmalarının sürdüğü Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na yakın bölgede dün iki ayrı patlama meydana gelmişti. Saldırıları çok sayıda ülke ve Taliban kınamıştı.

Son haftalarda IŞİD’in Kabil'deki havalimanına saldıracağına ilişkin istihbarat aldıklarını belirten Biden, bu nedenle de Afganistan'daki misyonlarını 31 Ağustos'a kadar bitirmekte kararlı olduklarını söylemişti.