Kabataş'ı betona gömen projeyi eleştirenler yargılanıyor

Kabataş'ı betona gömen projeyi eleştirenler yargılanıyor

Kabataş'ı betona gömen "Martı Projesi" ile ilgili eleştirilerini açıklayan yaşam savunucularına karşı projenin mimarı Hakan Kıran tarafından açılan davanın duruşması bugün görülecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadir Topbaş döneminde başlatılan ve kamuoyunda Martı Projesi" olarak bilinen Kabataş Transfer Merkezi Porjesi'ni eleştirenler yargılanmaya devam ediyor. 

Projenin mimarı Hakan Kıran'ın İstanbul Boğazı'nı betona gömen projeyi eleştirdiği için "itibar zedelenmesi" gerekçesiyle yaşam savunucularına açtığı davanın duruşması salı günü (bugün) Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı 17. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesinde adliye önünde bir araya gelen yaşam savunucuları CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş ve Ali Şeker'in de katılımıyla basın açıklaması düzenledi. İstanbul Kent Savunması tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Kenti savunanlar değil, kente ihanet edenler yargılansın, Topbaş ve Hakan Kıran'ın beton martısı yargılansın!

Kabataş'ta kıyıyı beton kazıklarla Martı Projesinin mimarı Hakan Kıran, projeyi eleştiren. projeye 'beton' diyen bizlere açtığı davalar devam ediyor. Mimarlar Odası Istanbul Büyiikkent Şubesi YK Başkanı Sami Yılmaztürk, yine Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nden Mücella Yapıcı, inşaat mühendisi Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, Cihan Uzurçarşılı Baysal. Politeknik YK Sekreteri inşaat mühendisi Ersin Kiriş yargılamak isteniyor.

Geçtiğimiz hafta olduğu gibi bahsi geçen davalardan birinde bugün yine buradayız. Çok değil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum" ifadelerinden 3 gün sonra, Kabataş' ı ve İstanbul'u savunduğumuz gerekçesiyle yargılandığımız dava için buradayız.

Beton martı bir kent suçudur!

Yeniden belirtiyoruz, kendinde kenti tarumar etme hakkı gören Hakan Kıran'ın 'proje imajı ve itibarı' zedelendiği gerekçesiyle açtığı bu davalar trajiomiktir. Yok olan kent, zarar verilen kadim İstanbul, davacı bu kent suçunun sahibi Hakan Kıran ama yargılanmak istenen bu kenti savunanlardır.

Kabaca hatırlatmak isteriz; mimarlık, her istediği yere, her aklına geleni yapmak değildir!

Kabataş bölgesindeki kültür varlıklarını gülgeleyerek kentin hafızasına çizik atacak bu projeye imza atan, Boğaziçi'ne kazık çakan, halkın ulaşım hakkını ortadan kaldıran Hakan Kıran ve dönemin belediye başkanı Kadir Topbaş yargılanmalıdır. Bölgedeki tarihi ve kültürel varlıkları yok sayan, parkiar, şantiyeye çevirerek halkın yeşil alan hakkını gasp eden ve gerçekleştiğinde milyonlarca kişiyi aynı anda bu bölgeye toplayarak tarihi bölgeyi yaşanmaz kılacak bu projeye ve onun mimarlarına karşı mücadelemiz devam edecek. Bu dava, kenti savunanlarla, yaşamı kenti yok etmeye çalışanlar arasında. Son sözümüz de buraya olsun. İstanbul'a bu kötülükleri yapanlar gidecek. geriye yaşamı savunanlar kalacak. 

DAHA FAZLA