Johnson canlı yayındaki iklim tartışmasına katılmayı reddetti, yerine buzdan heykel konuldu

Johnson canlı yayındaki iklim tartışmasına katılmayı reddetti, yerine buzdan heykel konuldu

İngiltere'de iklim krizinin de konuşulacağı canlı yayına katılmayı reddeden Başbakan Johnson'ın yerine, buzdan bir heykel stüdyoya konuldu.

İngiltere’de 12 Aralık'ta gerçekleştirilecek erken genel seçimler öncesi parti liderleri Channel 4 televizyonunda bir kez daha canlı yayında karşı karşıya geldi.

İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn, İskoç Ulusal Partisi Lideri Nicola Sturgeon, Liberal Demokratlar’ın Lideri Jo Swinson, Yeşiller Partisi Eş Lideri Sian Berry ve Plaid Cymru Partisi’nin Lideri Adam Price canlı yayın için hazır bulundu.

İKİ İSİM KATILMAYI REDDETTİ

Ancak Muhafazakâr Parti’nin Lideri ve Başbakan Boris Johnson ile Brexit Partisi lideri Nigel Farage, iklim politikalarının tartışıldığı yayına katılmayı reddetti. Bunun üzerine iki isme gönderme yapan kanal, iki liderin yerine, üzerinde parti amblemleri bulunan buzdan dünya heykelleri yerleştirdi.

KANAL 'METAFOR' DEDİ

İlk kez bir seçimden önce parti liderlerinin iklim acil durumunu tartışmak için toplandığına dikkat çeken Channel 4 televizyonu, buzun metafor olarak kullanıldığı açıkladı. Kanal, bu heykellerin ‘dünyanın acil durumunu temsil ettiğini’ söyledi.

Boris Johnson daha önce, başkent Londra'nın merkezi noktaları işgal eylemine devam eden çevrecileri 'esrar kokan çadırlarını' bırakıp eylemlerine son vermeye çağırmıştı.

LİSANS TEHDİDİ

Muhafazakâr Parti’nin bu göndermeye yanıtı ise sert oldu. Parti, genel seçimi kazanmaları halinde kanalın yayın lisansının gözden geçirileceği tehdidinde bulundu.

Parti Sözcüsü Lee Cain, medya otoritesi Ofcom’a resmi başvuruda bulunarak soruşturma talep etti. Cain, kanalın ‘provokatif ve partizan bir tutum’ takındığını savundu ve kendi politik görüşünü sunarak kuralları ihlal ettiğini savundu.

'MALUM YALANCI'

Channel 4 ile Başbakanlık arasındaki ilişkiler, kanalın baş muhabirinin Boris Johnson’ı ‘malum yalancı’ diye nitelemesinin ardından gerilmişti. Kanalın lisansının 2024 yılının sonunda sona eriyor olması, yeni hükümetin bu konuda karar vereceği anlamına geliyor.