John McDonnell: Artık fısıldayarak değil doğrudan sosyalizm diyeceğiz

John McDonnell: Artık fısıldayarak değil doğrudan sosyalizm diyeceğiz

İngiltere'de İşçi Partisi konferansında konuşan Gölge Maliye Bakanı John McDonnell’ın, “Artık fısıldayarak değil doğrudan Sosyalizm diyeceğiz” sözleri, parti içindeki sağ kanatla olan tartışmaları alevlendirdi.

Geçtiğimiz sene sürpriz bir şekilde İngiltere İşçi Partisi'nin liderliğine seçilen ve partinin sağ kanadı tarafından sıkça eleştirilen Jeremy Corbyn’e ilişkin tartışmalar devam ederken, bu sefer de Corbyn'in 'sağ kolu' olarak gösterilen Gölge Maliye Bakanı John McDonnell, tartışmaları alevlendirdi. 

Evrensel'den Arif Bektaş'ın haberine göre, Liverpool'da gerçekleştirilen İşçi Partisi'nin yıllık olağan konferansında partinin ekonomiye ilişkin politikalarını anlatan McDonnell, “Artık fısıldayarak değil doğrudan Sosyalizm diyeceğiz” dedi. 

'NÜKLEER SİLAHLANMAYA BÜTÇE AYRILMAYACAK'

2020 yılınında yapılacak genel seçimde iktidar olmaları durumunda neler yapacaklarını anlatan McDonnell, şu anda saat başı 7.20 sterlin olan asgari ücretin 2020 yılında en az 10 sterlin olacağını, toplu iş sözleşmelerinin tekrar hayata geçirileceğini, anti-sendikal yasalarının geri alınacağını, özelleştirilen kamu kurumlarının tekrar kamulaştırılarak işçiler tarafından sahiplenileceğini ve zenginlerin daha fazla vergi vermelerini sağlayacağını söyleyerek, daha fazla toplu konutlar inşa edilerek ucuz fiyattan işçilerin almasının yolunun açılacağını belirtti. Bu tür yöntemlerin ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacağını söyleyen McDonnell, nükleer silahlanmaya bütçe ayrılmayacağının altını çizdi.

Konferans salonunun, ilk defa tarihi grev ve adalet kampanyalarının pankartları ile süslenmesi dikkat çekerken, 1997 yılında iktidara gelmeden önce Blair'in sorunlarını çözeceği sözünü verip daha sonra ihanet ettiği Liverpool Liman İşçilerinin dev pankartı da konfaransın en görünür yerine asıldı.

BASIN AMBARGOSU

Sosyalizmi doğrudan ifade ederek onu hedeflediklerini söyleyen McDonnell’a tepki gösteren bir çok patronun yanı sıra, basın da tahammül edemedi. Başta BBC olmak üzere ülkenin önde gelen basın kuruluşları, İşçi Partisi’nin “Blairci” olarak bilinen parti içindeki sağcıları ekranlarına ve sayfalarına çıkartarak, Corbyn ve McDonnell’a karşı tepkileri örgütlemeye çalışıyor.