JİTEM davasında sanık korucuların avukatlık ücretini Mardin Valiliği ödemiş!

JİTEM davasında sanık korucuların avukatlık ücretini Mardin Valiliği ödemiş!

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992 ile 1996 yılları arasında gözaltında öldürülen ve cenazeleri kaybedilen 22 sivil adına açılan davada yargılanan korucuların avukatlık ücretini Mardin Valiliği'nin ödediği ortaya çıktı.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992 ile 1996 yılları arasında çeşitli zamanlarda öldürülen ve cenazeleri kaybedilen toplamda 22 sivil adına açılan dava "zaman aşımı" gerekçesiyle düşerken, JİTEM'in varlığını Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi reddetti. Kapatılan davada yargılanan sanık korucuların avukatlık ücretlerinin ise Mardin Valiliği tarafından ödendiği ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre valiliğin yaptığı ödeme, Ankara Barosu'nun mahkemeden 29 Haziran tarihli bilgi talebi sonucunda ortaya çıktı. Mahkeme ise avukatlık ücretlerinin valilik tarafından ödenmesine dayanak olarak 182 Sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren "Güvenlik Korucuları Yönetmeliği"ni gösterdi.

'DEVLET EYLEMİ ÜSTLENMİŞTİR'

Davanın avukatlarından Erdal Kuzu, JİTEM Davası'nın başından sonuna kadar devletin sanıkların eylemlerini üstlendiği bir dava olduğunu, yetkililerin öldürülen 22 köylünün sorumluluğunu almaktan ise kaçındığını ifade etti.

Kuzu, açıklamasında şunlara değindi:

“Yaşanan bu olay bize gösteriyor ki; devlet sanıkların eylemlerini üstlenmiştir. Her ne kadar mahkeme zamanaşımı gerekçesi ile dosyayı cezasızlıkla sonuçlandırmış olsa da bu olayla birlikte devletin söz konusu kamu görevlilerinin cinayetleri işlerken, kamu görevini yerine getirdiklerini kabul ettiğini görüyoruz.

Biz bu dosyanın başından beri devletin failleri sahiplenmemesi durumunda sanıkların gerekli cezayı alacaklarını beyan ettik. Ancak gelinen aşamada dosya cezasızlıkla sonuçlandı. Bununla birlikte devletin bu cinayetleri işleyenleri sahiplendiği ortaya çıkmıştır. Bu bir hukuk devleti için skandaldır. Bu davalar bugün mahkeme salonlarında kapatılmış olabilir ancak failleri halkın vicdanında mahkum edilmiş durumdadır.”