Jeffrey: Türkiye'nin daha fazla yayılmasının önüne geçtik

Jeffrey: Türkiye'nin daha fazla yayılmasının önüne geçtik

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, "Türkiye daha fazla alanı kontrolü altına almak istiyordu. Türkiye'ye diğer bölgelere daha fazla yayılması için fırsat verilmedi" dedi.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Washington yönetiminin yeni dönemde, Suriye'de Türkiye, Rusya ve  Suriye Demokratik Güçleri (QSD) ile işbirliği yapma niyetinde olduğunu söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde senatörlerin sorularını cevaplayan Jeffrey, "Şu anda Türkler ve Ruslar ile çalışacağız. Ayrıca Suriye Demokratik Güçleri (QSD) içindeki partnerlerimizle çalışacağız. Ancak IŞİD'le mücadeleye devam etmek ve istikrarı sağlamak için Suriye rejimiyle çalışmayacağız" dedi.

Ankara'nın tutumunun değişmemesi halinde yeni yaptırım uygulanmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirten Jeffrey, yaptırımları bir 'tutum değiştirme aracı' olarak gördüklerini, tutumun değişmesi halinde yaptırımların kaldırılacağını ifade etti.

Jeffrey, ABD'nin Suriye'deki harekatın durdurulması için Türkiye'ye askeri güç kullanma tehdidinde hiçbir zaman bulunmadığını kaydetti.

Jeffrey özetle şöyle konuştu:

"Türkiye'ye diğer bölgelere daha fazla yayılması için fırsat verilmedi. Türkiye daha fazla alanı kontrolü altına almak istiyordu. Türkiye'nin saldırılarını durdurduk. Çok sayıda insan silahlı gruplar (Milli Suriye Ordusu" kasediliyor) nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Türkiye'nin saldırıları nedeniyle 167 bin kişi bölgeden göç etmek zorunda kaldı. Askerlerimiz IŞİD'e karşı bölgede kalmaya devam edecek."