Japonya, Türkiye'deki nükleer santralden geri mi çekiliyor?

Japonya, Türkiye'deki nükleer santralden geri mi çekiliyor?

Japonya'nın, Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santralin TL'deki değer kaybı ve maliyetlerin hesaplanandan daha fazla olması sebebiyle geri çekilmeyi değerlendirdiği söylendi.

Japonya'nın Sinop'ta  Japon - Fransız ortaklığıyla inşa edilmesi planlanan nükleer santrali projesinden çekildiği ileri sürüldü.

Japon Nikkei gazetesi, Japonya'nın Türkiye'de nükleer enerji santralı kurma projesinden vazgeçmeye hazırlandığını bildirdi.

Projenin maliyetinin ilk tahminlerin iki katına çıkarak yaklaşık 5 trilyon yene, (44 milyar dolar) yükselmesi nedeniyle bu kararı değerlendirdiği bildirildi.

MALİYET ARTIŞI: TL'DEKİ DEĞER KAYBI

Nikkei, maliyet artışının temel nedenlerinin 2011 yılında Japonya'daki Fukushima Daichi nükleer santralinde meydana gelen nükleer kazanın ardından daha yüksek standartlarda güvenlik önlemleri mecburiyeti ve Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı olduğunu yazdı. 

ANLAŞMA 2013'TE YAPILDI

Türkiye ile Mitsubishi Heavy liderliğindeki konsorsiyum Sinop'ta 4 nükleer reaktörden oluşan santral kurulması için 2013'te anlaşmışlardı.2023'te faaliyete geçmesi planlanan nükleer Türkiye'de de tartışmalara yol açmıştı. Knt ve çevre savunucuları Sinop'ta çok sayıda eylemle projeye karşı çıkmışlardı.

DAHA FAZLA