Japonya Başbakanı Kishida Meclis'i feshetti

Japonya Başbakanı Kishida Meclis'i feshetti

Japonya'da 4 Ekim'de başbakan olarak göreve başlayan Kishida, Temsilciler Meclisi'ni feshetti. Bir sonraki seçim 31 Ekim'de yapılacak.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin Ulusal Meclisi’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi milletvekillerinin görev süresinin sonu olan 21 Ekim öncesinde feshetti. Ülke 31 Ekim’de olağan genel seçime gidecek. 4 yıllık aradan sonra gerçekleştirilecek Temsilciler Meclisi seçimi, ayrıca Covid-19 salgını sırasında ülke çapında yapılacak ilk oylama olacak.

Japonya’nın önceki başbakanı Yoshihide Suga, Covid-19 salgınını yönetmede başarısız olmakla eleştirilmiş, kabinesine yönelik kamuoyu desteğinin düşmesinin ardından da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) liderlik seçimine aday olmayacağını açıklamıştı. LDP başkanlık yarışının galibi olan Fumio Kishida, partinin sandalye üstünlüğü nedeniyle mecliste ülkenin yeni başbakanı olarak seçilmişti. Covid-19 vakalarında düşüş gözlenen bir dönemde göreve gelen Kishida’nın genel seçimi geniş bir halk desteği sağlamak için şans olarak gördüğü yorumları yapılmıştı.

Japonya’nın en üst düzey yasama organı olan Ulusal Meclis başbakanı seçme yetkisine sahip olan Temsilciler Meclisi ve daha az yetkiye sahip olan Senato’dan oluşuyor. Temsilciler Meclisi üyeleri 4 yılda bir halk tarafından seçilirken, her 3 senede bir yarısı seçilen Senato üyeleri 6 yıl görev yapıyor.