Jandarma, polisin katlettiği Berkin Elvan'ı 'suçlu' göstermeye çalıştı!

Jandarma, polisin katlettiği Berkin Elvan'ı 'suçlu' göstermeye çalıştı!

Polis tarafından katledilen Berkin Elvan davasında sanık polis Fatih Dalgalı’nın asli kusurlu olduğunu belirten Jandarma bilirkişileri, Berkin’i de ‘kendi güvenliğine özen göstermediği’ gerekçesiyle tali kusurlu saydı.

Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı, Gezi Direnişi'nde polis tarafından katledilen Berkin Elvan davasında bilirkişi raporunu mahkemeye yolladı. 16 Haziran günü Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davada sanık polis Fatih Dalgalı 'olası kastla öldürme' suçundan yargılanıyor.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 Aralık 2019’da sanık polis Fatih Dalgalı’nın kusurunun tespit edilebilmesi için Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’ndan bilirkişi raporu istemişti.

'BERKİN’İN HAYATINI KAYBETMESİNE NEDEN OLAN MÜDAHALE MEVZUATA UYGUN'

Jandarma bilirkişiler, 24 Ocak 2020’de yirmi dört sayfalık bir raporu mahkemeye yolladı. “Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nin ara sokaklarında kolluk kuvvetlerine taş, havai fişek, molotof kokteyli ve el yapımı parça tesirli el bombası atıldığı” iddia edilen raporda “Yolun barikatla trafiğe kapatıldığı, göstericilerin çevreye ve işyerlerine zarar verdiği, hayatın olağan akışının bozulduğu öne sürülerek “kolluk görevlilerinin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği ve müdahalelerin yasal mevzuata uygun olduğu ifade edildi.

‘ORTAYA ÇIKAN SONUÇ İTİBARIYLA SANIK POLİS DALGALI ASLİ KUSURLU’

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, bilirkişiler raporda sanık polis Fatih Dalgalı’nın asli kusurlu olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Gaz tüfeği ile gaz fişeklerinin kullanımında bölgesel olarak atış yapıldığı, noktasal olarak bir hedefi vurmaya yönelik kullanımının olmadığının altını. Gaz fişeğinin çıkış hızının 75 m/sn olduğu belirtilerek meydana gelen olayın istem dışı ve anlık olarak gerçekleştiği öne sürüldü. Sanık Fatih Dalgalı’nın olayın meydana gelmesinde hangi irade ile hareket ettiğinin dosya kapsamında bir beyan ve belgenin olmadığı, ancak ortaya çıkan sonuç itibarıyla asli kusurlu olduğu kaydedildi.”

BİLİRKİŞİLER BERKİN ELVAN’I SUÇLU GÖSTERMEYE ÇALIŞTI: GÜVENLİĞİNİ ALMADI

Sanık polisi asli kusurlu sayan bilirkişilerin Berkin Elvan’ı “suçlu” göstermeye çalışması da dikkat çekti. Berkin Elvan’ın "barışçıl gösteri yapmayan grubun bulunduğu alanda yaralandığının ifade edildiği” raporda “Berkin Elvan hastaneye kaldırıldıktan sonra cebinden 11 tane torpil çıktığı ve onun da grupla hareket ettiğinin muhtemel olduğu iddiasına yer verildi.

Raporda “Yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği” gerekçesini öne süren bilirkişiler Berkin Elvan’ın tali kusurlu olduğunu iddia etti.

CAN ATALAY: DAVANIN CEZASIZLIKLA SONUÇLANMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Elvan ailesinin avukat Can Atalay, Berkin Elvan davasında mahkemeye gönderilen jandarma bilirkişi raporu hakkında şunları söyledi: "Polisi ve amirlerini az cezayla kurtarmak için hazırlanan bir rapor, diğer Gezi davalarında olduğu gibi Berkin dosyasının da cezasızlıkla sonuçlanmaması için elimizden gelen bütün mücadeleyi vereceğiz."

Berkin Elvan davası 5 Şubat Çarşamba günü İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.