İzmirli kadınlar 8 Mart için buluştu: Eşitlik, özgürlük mücadelemiz için direnerek güçleniyoruz

İzmirli kadınlar 8 Mart için buluştu: Eşitlik, özgürlük mücadelemiz için direnerek güçleniyoruz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İzmir'li kadınlar Gündoğdu Meydanı'nda buluştu.

İzmir'li kadınlar, AKP/ Saray rejiminin kadın düşmanı politikaları, giderek artan kadın cinayetleri, kadına yönelik her türlü şiddet ve eşitsizliğe karşı Cumhuriyet Meydanı'ndan Gündoğdu Meydanı'na yürüdü.

"Eşit işe eşit ücret / Krizi yaratan faturayı ödesin, kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor, görünmeyen emek sesini yükselt" sloganları eşliğinde yürüyen kadınlar Gündoğdu Meydanı'nda buluştu. Kadınlar  haklarından ve hayatlarından vazgeçmeyeceklerini ifade ederek açıklamalarda bulundu.

İzmir Kadın Platformu adına yapılan açıklamada "İçerisinden geçtiğimiz bugünlerde daha fazla kar isteyen sermayenin ve sermaye yanlısı AKP/ Erdoğan iktidarının yarattığı Ekonomik Krizin faturası yine en çok biz kadınlara kesilmeye çalışılıyor" denildi.. Krizin faturasını biz kadınlara ödetmeye çalışanlara, emeğimize ve haklarımıza saldıranlara karşı bugün bir aradayız denilen açıklamada "Sendika haklarını talep eden, eşit işe eşit ücret talebiyle direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Flormar işçisi kadınlara, toprağına, suyuna, doğasına sahip çıkan, köy meydanını jeotermal yapmak isteyenlere dar eden Kızılcaköylüsü kadınlara, “HES yapma boşuna yıkacağız başına” diyen Salihlili kadınlara, 696 sayılı KHK ile taşerondan sözde kadroya geçişleri sırasında "güvenlik soruşturması" gerekçesiyle işlerinden olan 11 ay rektörlük önünde direnen Ege Üniversitesi işçisi kadınlara, hapishanelerde bedenlerini adalet için açlığa yatıran ve bugün yanımızda olamayan tüm tutuklu kız kardeşlerimize İzmir’den selam gönderiyoruz" ifadelerini kullanıldı.

İzmir Kadın Platformu adına yapılan açıklamada "17 yıllık AKP iktidarı, biz kadınların uzun yıllar boyunca verdiğimiz mücadelelerle kazandığımız haklarımız, çıkarılan kadın düşmanı yasalarla gasp ediliyor. Çalışma hayatını düzenleyen torba yasalar içinde kadın örgütlerinin itirazları yok sayılarak düşük ücretli, esnek, yarı zamanlı ve güvencesiz çalışma koşulları kural haline getirilmek isteniyor. Kadınlar özel istihdam büroları ile önü açılan kiralık işçilik, kısmi veya süreli güvencesiz ve geçici işlere mahkûm ediyor" denilerek bu yasalarla kadınlara annelik, eşlik ve görünmez emek olan ev işçiliğine vurgu yapıldı.

AKP iktidarı döneminde kadınlara, çocuklara, LGBTİ+ bireylerine yönelik şiddet ve saldırı her geçen gün artmaya devam ediyor denilen açıklamada "Her gün yeni intihar süsü verilmiş kadın cinayetleri haberleriyle uyanıyoruz. Katledilen kadınlar medya ve siyasiler aracılığıyla suçlanırken,  erkek yargı eliyle kadın katilleri haksız tahrik, iyi hal indirimlerinden yararlanarak cezasız bırakılıyor. Şule Çet, Helin Plandöken, trans Hande gibi erkek şiddeti ile katledilen, katilleri aklanmaya çalışılan tüm kız kardeşlerimizin hesabını hep birlikte soracağız" ifadelerine yer verildi.

 

DAHA FAZLA