İzmirli depremzedeler, valilik kararıyla konteynerlerden çıkarılıyor

İzmirli depremzedeler, valilik kararıyla konteynerlerden çıkarılıyor

İzmir Valiliği, konteynerlerin boşaltılması için tebligat göndermişti.

İleri Haber

Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi'nde yaşamlarını sürdüren depremzedeler, İzmir Valiliği'nin kararıyla barınma merkezinden çıkarılmaya başlandı. Valilik, geçen hafta konteynerlerin boşaltılması için tebligat göndermişti.

İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen depremde 119 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Bayraklı ve Bornova ilçelerinde çok sayıda bina yıkılırken, binlerce kişi ise evsiz kaldı. Depremlerin ardından İzmir Valiliği ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından kurulan Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi’nde de bine yakın depremzede konakladı.

Barınma sorunları çözülmeye yaklaşık 200 aile barınma merkezindeki konteynerlerde yaşamlarını sürdürürken, geçen hafta buradaki depremzedelere konaklama merkezinin boşaltılması için tebligat gönderildi. Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi Yönetici Yardımcısı Şuayip Üner, bölgeye gelecek yeni konteynerlerde 6 Şubat’ta yaşanan ve büyük yıkıma neden olan Maraş merkezli depremlerden etkilenenleri ağırlayacaklarını söyledi.

TEBLİGATLARIN SÜRESİ DOLDU

İzmirli depremzedeler zorla barınma merkezinden çıkarılmak istenirken, tebligatların süresi de doldu.

Bu sabah saatlerinde barınma merkezi önüne çevik kuvvet ekipleri gelirken, İzmirli depremzedelerin eşyaları da polis eşliğinde araçlara yüklenmeye başlandı.  Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi'nde kalan depremzede bir yurttaş da barınma merkezinde yaşananları görüntüledi.

'SOKAKTA YAŞAMAYA MAHKUM BIRAKILDIK'

Kaldığı konteynerden çıkarılan depremzedelerden Meryem Tülin Yumlu, sokakta yaşamaya mahkum bırakıldıklarını belirterek sorunun çözülmesini istedi.

Yumlu, şunları söyledi:

"'Özel eşyalarını alabilirsin' dediler, özel eşyalarımı aldım. Evimi öylece bıraktım. Bir kamyona rastgele attılar eşyalarımı, yüklediler. Buzdolabım çizik içinde, ben onu ne zorluklarla almışım. Ve şu an sokaktayım. Sokakta yaşamaya mahkum bırakıldım. Sayın valimiz, 'Kesinlikle ve kesinlikle evde olmasalar bile kapının kilidini kırıp çıkartın' demiş. 

Ben buradan Cumhurbaşkanıma seslenmek istiyorum. Lütfen sesimize kulak verin, sokakta yaşamaya mahkum bırakıldık. Şu an yapılan bir ayrımcılıktır, neden ayrımcılık yapıldı bana? Yalnız yaşayan insanları çıkarttılar bugün. Bir hafta sonra da herkesi çıkaracaklarmış. 

Deprem öncesi benim de bir hayatım vardı. Kiralık ev arayışındaydım ve o zaman bin liraydı kiralar. Depremden sonra sokakta kaldım ve çadır, yurt ve sonra konteynere yerleştirildim. Ben insan haklarına aykırı buluyorum bu yapılan davranışları. Ve şu an sokakta yaşamaya mahkum bırakıldım. Devletimizin bize sahip çıkmasını istiyorum. Şu an ortadayım ve burada bekleyeceğim."

YURTTAŞLARA ÇADIR ÇAĞRISI

Yumlu, daha sonra kendisi ile birlikte diğer depremzedelerin de çadıra ihtiyacı olduğunu belirterek yurttaşlara çağrıda bulundu ve şunları söyledi:

"Günlerdir Cumhurbaşkanıma, devlete, sayın valime seslendim ama bugün farklı bir çağrı yapmak istiyorum. Şu an Türk halkına sesleniyorum. Lütfen, çadıra ihtiyacım var. Sokağa atıldım. Çadır desteğine ihtiyacım var. Lütfen bana yardımcı olur musunuz? Ben ve arkadaşlarım adına istiyorum."

DEPREMZEDELERDEN EYLEM

İzmili depremzedeler, yaşadıkları mağduriyet nedeniyle eylem yaparak karara tepki göstermişti.