İzmir’in ilerici muhtar adayı Kenan Yılmaz: Üreten insanın yanında olmak yaşam felsefem oldu

İzmir’in ilerici muhtar adayı Kenan Yılmaz: Üreten insanın yanında olmak yaşam felsefem oldu

İzmir’in kayıp bir mahallesi olarak görülen Ferahlı Mahallesi’nde muhtarlık seçimi çalışmaları devam ediyor. İzmir Konak ilçesi Ferahlı Mahallesi muhtar adayı Kenan Yılmaz ile seçimler ve muhtarlık çalışmaları hakkında konuştuk.

İleri Haber - İzmir Konak ilçesinin Ferahlı Mahallesi muhtar adayı Kenan Yılmaz ile seçimler ve muhtarlık çalışmaları hakkında konuştuk.

Muhtar adayları arasında üretimin içinde ve üreten insanın yanında olduğunu söyleyen Kenan Yılmaz “Bir şeylerin değiştirilmesi için emek vermek gerekiyor. İyi bir ekibimiz var ve sorunların farkındayız. Değiştirebileceğimizin farkındayız. Ferahlı’da değişim zamanı.” dedi.

İleri: Kendinizi tanıtır mısınız?

Kenan Yılmaz: Merhaba, ismim Kenan Yılmaz. 54 yaşındayım. Aslen göçmeniz. Ancak üç kuşaktır bu mahalledeyiz. Dedem mahallenin kurucularından. Mahalleye suyun, kanalizasyonun, ulaşımın gelmesinde ve caminin yapımında büyük emekleri geçmiştir. Dedem, babam ailesi hepsi Bulgaristan doğumlu. Ben bu mahallede doğdum. Babamın amcalarımın çocuklukları gibi benim de çocukluğum bu mahallede geçti. Babam eski matbaacılardan. Aynı zamanda Matbaacılar Derneği’nin kurucularından. Ben üniversitede iktisat bölümünde okudum. Kısa bir süre öğretmenlik yaptım. Ancak baba mesleğini devam ettirmeyi tercih ettim. Çocukluğumdan beri aynı alanda matbaa işçiliği yapmaktayım. Üretimin içinde olmak, üreten insanın yanında olmak yaşam felsefem oldu.

İleri: Neden aday olduğunuzu anlatır mısınız?

Kenan Yılmaz: Ferahlı Mahallesi aslında görünmeyen kayıp bir mahalle. Oldukça özgün bir yapısı var. Emekçi, işçi bir ailede büyüdüm. Ancak mahallenin geneli dar gelirli insanlardan oluşmakta. Bunun yanında oldukça renkli bir yapısı var. Bulgar göçmenleri, Kürtler, çingeneler vb. kültürler mozaiği bir alan. Ancak bir o kadar da yokluğun yoksulluğun oldukça derin mağduriyetlerin yaşandığı bir mahalle. İnsan her şeyin en iyisini en güzelini hak ediyor. Bu mahallenin insanları olarak biz de insanca yaşamayı hak ediyoruz. Bu mahallede muhtarlık sadece maaş alınabilecek bir kurum olarak görülmüş. Genelde de öyle bir yanılgı söz konusu. Evrak veren bir iş tanımından ibaret olarak algılanmakta.

Mahallemizin ilk muhtarı Mehmet Sazan otuz yıl muhtarlık yaptı. İkinci muhtarımız Zeki Ulaş yirmi yıl muhtarlık yaptı. İki yıl muhtarlık yapan tek kadın muhtarımız Nermin Kazma’dır. Ancak bütün bu süre içerisinde mahallede tek yapılan çalışma kaldırım taşlarının yapılmasıdır. Mademki muhtarlık mahalle sakinlerinin temsilciliğini yapmaktadır o zaman buradaki sorunların da çözüm muhatabıdır. Ben bu mahallede yaşayan bir insan olarak yaşanan sorunların farkındayım. Bedreddin “Bilmek ikiyüzlülüktür” der. Mademki bilme gibi bir erdem bahşedilmiş insanlara o zaman değiştirmek için de bir şeylerin yapılması konusunda emek vermesi gerekiyor. Ben bu sorunların çözümünde farkındalığını yaşama sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Yaşananların farkındayım ve değiştirebileceğimize inanıyorum.

Mahallemizin temel sorunlarını ele almak gerekirse, oldukça göç alan aynı zamanda özellikle yaşanan mağduriyetlerden kaynaklı oldukça göç veren bir mahalledir. Göç alma nedenleri bilinen bir gerçekten ibaret. Ancak bizim için göç veren bir mahalle olmasının altında yatan mağduriyetler daha önemli. Bu mağduriyetlerin başında mahallemizde bir sağlık ocağının dahi olmaması önemli bir sorundur. Bunun yanında mahallede uyuşturucu satışı ve kullanım oranının yüksek olması hayati bir sorundur. Göçün temel nedenlerinden biri kendi çocuklarını kurtarmaya çalışan ailelerin tercih yapma zorunda kalmalarıdır. Mahallede orta öğretim yok, meslek edinme imkânları yok. Çok insani olan yeşil alan söz konusu değil. Özellikle ergen döneminde çocuklarımızın arayışları oldukça öne çıkmakta. Spor, mesleki, sanatsal kültürel aktivitelerle kendilerini ifade edemeyen çocuklarımız farklı arayışlarla bu ilgilerini gidermeye çalışmaktadırlar. Öncelikle beyin göçünün önüne geçmek için bu mahallede yaşam alanlarının yaratılması, kendini ifade alanlarının yaratılması önemli olacaktır. Yine hayatımızın temel varlık nedeni kadınlarımızın önemli sorunları bulunmaktadır. Neşet Ertaş’ın dediği “Kadınlar insandır. Biz insanoğluyuz” sözünde olduğu gibi kendi insanlık nedenimizin mağduriyetlerini çözemeyecek durumdayız. Türkçe bilmediği için ya da okuma yazması olmadığı için kendisini ifade edemeyen kadınlarımız kendi sağlık sorunlarını, ya da çok basit bir ihtiyaçlarını dahi dile getiremeyecek durumdalar. O yüzden sorunlarımız çok. Ancak sorunların çözümü de söz konusu. Ben bu sorunları yaşayan insanlarla birlikte çözebileceğimize inandığım için buradayım.

İleri: Diğer adaylardan farklı ne söylüyorsunuz? Farkınız ne?

Kenan Yılmaz: Farkımız, farkında oluşumuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim en önemli farkımız sorunların farkında oluşumuzdur. Güçlü bir ekibimiz var. Kadın sorunlarını bire bir takip edecek kafası çalışan, zeki, sorunların farkında olan üç kadın arkadaşımız var. Gençlerin sorunlarını takip edebilecek olan arkadaşımız var. Yine ekibimizde esnaf arkadaşlarımız söz konusu. Renkli bir ekip seçmeye çalıştık. Hem Kürt, hem çingene hem de göçmen arkadaşlardan seçmeye özen gösterdik. En azından her alanda yaşanan sorunları takip edebilecek bir ekip oluşturmaya çalıştık. Aynı zamanda engelli ama engellerin göreceliliğini hayatlarında kanıtlamış gönüllü ekip arkadaşlarımız var. Bizde biliyoruz ki engel bedende değil yürekler üzerinde yaşanandır. O yüzden biz mahallenin bütün renklerini bir arada yaşamaya, yaşatmaya çalışan bir ekibiz. Farklılıklarımızın farkındayız. Bu farklılıkların bir zenginlik, derinlik olduğunun bilincindeyiz.

İleri: Nasıl bir çalışma planı yapacaksınız?

Kenan Yılmaz: Aslında uzun zamandır mahallede yaşanan sorunları takip etmeye çalışıyorum. Aday olma nedenim de bu sorunların yıllardır çözülmemiş olmasıydı. Öncelikli sorunların belirlenmesi oldukça önemli. Hayati olan sorunlarımızın başında mahalleye kısa sürede sağlık ocağının yapılabilmesi için gerekli işlemlerin, başvuruların yapılması. Aslında burada belirtilmesi gereken önemli bir noktaya değinmek gerekiyor. Biz bütün bu sorunları kendi imkânlarımızla çözemeyeceğimizin de farkındayız. Ancak çözülebilecek yasal uygulamaların da farkındayız. Önceliklerimizin arasında gençlerimizin ve kadınlarımızın sorunları var. Gençlerimiz için öncelikle kendilerini ifade edebilecekleri alanların yaratılması konusunda çalışmalarda bulunacağız. Bunun için hem sportif hem de sanatsal ve kültürel çalışmalar için başvurularda bulunacağız. Bununla ilgili neler yapabileceğimize dönük Büyükşehir ve Konak Belediyesi ile bazı görüşmelerde bulunduk. Gençlik merkezi oluşturulması konusunda herhangi bir sorun olmadığını belirttiler. Gençlik merkezinin kurulması ile gençlerimizin etkinliklerinin daha nitelikli bir aşamaya gelebilmesi için gerekli çalışmaları yapabileceğimize inanıyoruz.

Yine kadınlarımızın yaşadığı sorunların derinliği oldukça aşikâr. Bununla ilgili gerekli ön görüşmelerde bulunduk. Hem Türkçe okuma yazma dersleri hem de kadınların özellikle aile içi, toplumsal şiddet karşısında kendilerini koruma yöntemleri vb. konularında seminerler, eğitim çalışmaları vb. yürütülebilecek bir kadın yaşam evinin kurulması önceliklerimiz arasında bulunmaktadır. Aslında biz muhtarlık kurumunu bir danışmanlık merkezi aynı zamanda bir çözüm merkezi olarak görüyoruz. O yüzden insanca yaşam koşullarının yaratılması bizim önceliğimiz. Bunun yanında çöp konteynerlerinin azlığı, otobüs sayısının yetersizliği vb. gibi sorunlarımız da söz konusudur. Bunun yanında vurgulamadan geçmek olmaz. Sokak hayvanlarının da oldukça mağduriyet yaşadığı bir mahalle olarak Konak Belediyesi ile gerekli görüşmeler yaparak aşılarının, bakımlarının vb. yapılması sağlanacak.

İleri: Eğer seçilirseniz mahallede ne değişecek?

Kenan Yılmaz: İnsanca yaşamayı hak ediyoruz dedik, insanca yaşamak için yapabileceklerimizi yapacağız. Öncelikli sorunlarımız belli. Nasıl çözebileceğimiz belli. Önemli olan mahallelinin kendi sorunlarının farkında olmasını sağlamak ve bu sorunların aşılabileceğine, bunun için de birlik olmak gerektiğine inanmalarına katkıda bulunmak. İnsan olarak nasıl bir yaşamı hak ettiğimizin bilincindeyiz ve bunu ortaklaştıracağız. Burası Anadolu toprağı. Burada acılar da mutluluk da ortaktır. Biz bu ortaklığın yeniden yaşatılmasından yanayız. Ve olabilir. Ferahlı’da değişim zamanı. İnsanca, yaşanabilir bir Ferahlı olacak.

İleri: Burası oldukça büyük bir mahalle. İnsanlar arasındaki iletişim nasıl? Bu konuda ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Kenan Yılmaz: Evet; oldukça büyük bir mahalle. Bunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da söz konusu. Dezavantajı, herkesin yaşadığı sorunları anında takip etmek sorun olabilir. Ancak avantajları da var. Çünkü bu daha çok insanla beraberiz demek. Bir insanla her şeyi yapamazsınız. Ancak arkadaşlarınız, dostlarınız, çalışma arkadaşlarınız varsa çok daha fazla insana ulaşabilirsiniz. Dezavantajı avantaja dönüştürmek için her sokakta doğrudan iletişime geçebileceğimiz arkadaşlarımızla görüşmeye başladık. Bu arkadaşlar birlikte yapabileceğimize inanan arkadaşlar. Bizim ulaşamadığımız anda sorunu bize direk ulaştıracaklar. Bunun yanında sürekli mahallede azalarımızla birlikte görüşmeler yapacağız. Her mahallede gönüllü arkadaşlarımız sorunları anında aktaracaklar, biz düzenli toplantılarla bunları takip edeceğiz. Kurum anlayışımız bir danışmanlık ama sadece danışmak için değil vatandaşlarımız için gerekli başvuruları yapabilecekleri ve takip edebilecekleri çözüm odaklı bir kurum olacağız.

İleri: Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlarla yaptığı toplantıları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kenan Yılmaz: Aslında bu soruyu mahalledeki insanlara sormak lazım. Bu görüşmeler bu insanların sorunlarını ne kadar çözüyor? Sağlık sorunlarını, işsizliği, yoksulluğu yaşayan kişilerden bihaber bir uygulama değil mi bu? Bu insanların yaşadığı mahalle görünmez bir mahalle. Girilmeyen sokaklar, girilemeyecek olan mahalleler var. Nefes alamayan evler, insanlar var. Bu görüşmeler bu sorunları çözüyorsa önemli olabilir ama çözemediği aşikâr. Biz dünyayı, ülkeyi kurtarmaya aday değiliz ki. Biz naçizane, mahalledeki insani sorunların çözümünde rol oynamaya adayız.