İzmir'deki linç davasında yakalama kararı kalktı

İzmir'deki linç davasında yakalama kararı kalktı

İzmir'de Kobani protestoları sırasında vurulan ve linç edilen Ekrem Kaçaroğlu'nu 'olası kastla öldürmek' suçundan ceza alan üç sanık hakkındaki dava yeniden görülmeye başlandı. Dört yıldır haklarında yakalama kararı bulunan üç sanık duruşmaya yine katılmazken, mahkeme sanıklar hakkındaki yakalama kararını kaldırdı.

Kobani protestoları sırasında İzmir’de vurulan ve linç edilen Ekrem Kaçaroğlu’nu ‘olası kastla öldürmek’ suçundan ceza alan üç sanık hakkındaki dava, İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yerel mahkemede görülen ilk duruşmada sanıklar için verilen yakalama kararı kaldırıldı.

İzmir’in Bornova ilçesinde 7 Ekim Kobani protestolarında vurulan ve yaralı haldeyken linç edilerek öldürülen 38 yaşındaki Ekrem Kaçaroğlu dosyası İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ağır Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu. İstinaf, daha önce yerel mahkemenin 4 sanıktan Reşit Aktaş, Kubilay Aktaş, Murat Kesgin hakkında verdiği “Olası kastla öldürme” suçundan 17 yıl hapis cezasını az bulmuştu. Suat Dinçer hakkında ise beraat kararı verilmişti. İstinaf, sanıklar Reşit Aktaş, Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin hakkında daha önce “Olası kastla öldürme” cezasının yetersiz olduğunu ve sanıkların “İnsan öldürmek” suçundan ceza almaları gerektiğine hükmetmişti. Mahkeme dosyadaki eksiklerin giderilmesi için dosyayı İzmir 8’inci Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.

'HÜKÜMETİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİNDİ'

Dosyanın bozulmasının ardından dün ilk duruşma 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Ekrem Kaçaroğlu avukatları, ailesi, sanık yakınları ve sanıkların onlarca avukatı katıldı.
Dört yıldır haklarında yakalama kararı bulunan üç sanık duruşmaya yine katılmadı. Duruşma sanık avukatlarının savunmasıyla başladı. Sanık avukatları, üç müvekkilleri hakkında daha önce yerel mahkemenin verdiği karar ve istinaf mahkemesinin kararının doğru olmadığını söyledi. Avukatlar, Kaçaroğlu’nun ateşli silah sonucu öldürüldüğünü, müvekkillerinin silah kullandıklarını dair yeterli delil bulunmadığını ve tekme atmak ile sopa fırlatmak suçlarından ceza almaları gerektiğini savundu. Sanık avukatları ayrıca o dönem IŞİD’in Kobani’yi işgal etmesine yönelik protestolar olmadığını, bu eylemlerin Türkiye’deki mevcut hükümeti devirmek amacıyla yapıldığını ileri sürdü. Sanık avukatları, üç sanık hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi.

SANIKLAR HAKKINDAKİ YAKALAMA KARARI KALDIRILDI

Daha sonra söz alan Ekrem Kaçaroğlu avukatı Nezahat Paşa Bayraktar ve diğer avukatlar kendilerinin daha önce dosyada tespit ettikleri eksiklere İstinaf Mahkemesi’nin de dikkat çektiğini belirtti. Kaçaroğlu avukatları sanıkların 3 yıldan fazla süren yargılama sürecinde sadece ilk duruşmaya katıldığını ve duruşmada silahtan çıkan kovanlara ve silahın saklanmasına ilişkin beyanları bulunduğunu hatırlattı. Avukatlar yargılamadaki en büyük eksikliğin 3 sanığın da yapılan hiçbir duruşmaya katılmaması ve halen tutuklanmamış olmasına vurgu yaptı. Avukatlar her 3 sanığın “İnsan öldürmek” suçundan ceza almaları gerektiğini belirtti.
Yapılan avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti 3 sanık hakkındaki arama kararını kaldırarak, bir sonraki duruşmayı Kasım ayına erteledi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, iddianamede, Kaçaroğlu’na isabet eden mermilerin Reşit Aktaş ve Suat Dinçer’in silahından çıktığı yönünde bir sonuca ulaşılamadığı fakat iki sanığın maktulün bulunduğu yöne ateş ettikleri vurgulanmıştı. Kubilay Aktaş ve Murat Kesgin’in de yerde ağır yaralı haldeki Kaçaroğlu’na, ölebileceğini öngörmelerine rağmen tekme ve sopayla vurmak suretiyle ölüme sebebiyet verdikleri belirtilmişti.